In Etten-Leur waren ze blij met het negatieve veiligheidsadvies van de burgemeester
In Etten-Leur waren ze blij met het negatieve veiligheidsadvies van de burgemeester Foto: Monique Jansen

Cannabisbedrijf Project C wil via rechter alsnog vergunning afdwingen

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - Schouten Legal Advocaten, het kantoor van de Bredase Peter Schouten, stapt naar de rechtbank. Schouten Legal Advocaten is het namelijk niet eens met de afwijzing van een vergunningsaanvraag van Project C Holding B.V. Dat bedrijf wilde deelnemen aan het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. De zaak dient morgenochtend bij de rechtbank in Breda.

Project C werd in 2018 opgericht door advocaat Peter Schouten, huisarts Ronald Roothans, voormalige politicus Joep van Meel en een kassenbouw-expert. Het bedrijf diende in 2020 een vergunningsaanvraag in om als teeltbedrijf deel te nemen aan het wietexperiment. Project C maakte het voor iedereen mogelijk om een aandeel te kopen voor de legale wietkwekerij. Wie mee wilde doen, moest minimaal worden ingeschreven op 20 aandelen. Maximaal konden er 4000 aandelen worden gereserveerd. 

Naar eigen zeggen voldeed Project C aan alle eisen die aan deelnemers van het experiment werden gesteld. Tóch werd hun vergunningsaanvraag afgewezen. “Project C had veel van de problemen waar telers binnen het experiment nu nog steeds mee kampen reeds overwonnen”, aldus het bedrijf.

Negatief veiligheidsadvies
De ‘wietfabriek’ van Project C zou in het buitengebied van Etten-Leur komen te staan. Deze mogelijke komst zorgde voor veel ophef onder de inwoners van de stad. Het Etten-Leurse gemeentebestuur besloot dan ook de mening van de inwoners te peilen. Acht op de tien mensen gaf aan zich nu veilig te voelen in Etten-Leur; bij komst van de cannabisplantages naar het buitengebied daalde dit veiligheidsgevoel nog maar naar vier op de tien mensen. Dit onderzoek was voor de burgemeester genoeg reden om een negatief veiligheidsadvies te geven.  

“Om tot dit advies te komen is het veiligheidsplan van Project C buiten beschouwing gelaten en is er louter gekeken naar de uitkomsten van een suggestieve enquête waarin het ‘veiligheidsgevoel’ van de inwoners van Etten-Leur werd gepeild”, aldus Schouten Legal Advocaten. 

Volgens het advocatenkantoor is het negatieve veiligheidsadvies van deze burgemeester doorslaggevend geweest om Project C niet door te laten tot de landelijke loting. “Hierdoor had het bedrijf geen kans meer om cannabis te gaan produceren.”

Het bedrijf wil nu bij de bestuursrechter afdwingen dat het alsnog een vergunning krijgt voor deelname aan het experiment, dan wel op de wachtlijst wordt geplaatst voor het geval er een teler uitvalt. De zaak komt morgen voor bij de rechtbank in Breda.