Afbeelding

Aftreden wethouder Adank was onafwendbaar (video)

Politiek

BREDA - Woensdagmiddag maakte wethouder Adank bekend af te treden als wethouder van Economische Zaken. Om vijf uur maakte ook zijn partij, het CDA, de beslissing bekend.

Mattie Boidin noemt de dag dat Adank aftreedt een trieste dag. "Ik heb 23 jaar samengewerkt met André. Het gaat me zeer aan het hart dat hij nu moet opstappen."

Dat Adank nu opstapt, lijkt onafwendbaar te zijn geweest. De meningen van Adank en die van het college en de gemeenteraad stonden haaks op elkaar. Adank wilde door met het project Bavelse Berg, de anderen partijen zagen er geen heil meer in.

Adank meldde onlangs in een interview met BredaVandaag.nl niet verder te willen met de coalitie als de Bavelse Berg zou worden afgewikkeld. "Dat zou een coalitiebreuk betekenen", zei Adank strijdbaar.Tegen alle besluiten in wilde de wethouder door met de Bavelse Berg.

CDA-lijsttrekker André Lips en de partij waren teleurgesteld in de plotselinge ommezwaai die Adank afgelopen maandag maakte. "Een spoedberaad was het gevolg", zegt Lips tijdens de persconferentie. Bij dat spoedberaad was de wethouder zelf niet aanwezig.

"Het gesprek dat door zijn afwezigheid pas vandaag plaatsvond maakte duidelijk dat er geen andere weg voor Adank was dan zijn functie neer te leggen. Hij kon na deze uitspraken gewoonweg niet meer functioneren", aldus Lips.

Ook voorzitter Pim Gooijers noemt het aftreden 'een drama', maar wel logisch. "Burgers in Breda moeten hun wenkbrauwen af en toe wel hebben gefronst na de acties van de wethouder", zegt hij.

Adank krijgt waarschijnlijk geen opvolger. Zijn portefeuilles worden verdeeld onder de andere wethouders. CDA-wethouder Janus Oomen heeft sinds gisteren al de portefeuille Bavelse Berg op zak.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart staat André Adank niet verkiesbaar. Wel zegde hij toe een wethoudersfunctie binnen Breda nog steeds te ambiëren.