Logo bredavandaag.nl

SP: 'Fietsbrug over A27 naar Bavel hoeft niet meer'

  Politiek

NIEUW-WOLFSLAAR/BAVEL - Voor de SP hoeft de fietsbrug over de A27 naar Bavel er niet mee te komen. Dat zei SP-lijsttrekker Joyce van der Sanden in de commissievergadering van dinsdagavond. Volgens de partij levert de brug meer nadelen dan voordelen op.


Voorzitter van de dorpsraad Bavel Ben Akkermans pleitte tijdens de commissievergadering nog maar eens dat de vertraging die de fietsbrug heeft opgelopen, lang genoeg heeft geduurd. “De wethouder heeft nu weer 2011 aangegeven als realisatiedatum. Laten we hopen dat hij zich daaraan houdt.”

Volgens Van der Sanden bleek uit een enquête dat de bewoners van Nieuw-Wolfslaar de brug helemaal niet dringend nodig hebben. “51% geeft aan de brug niet echt nodig te hebben. Ook de tijdwinst die de brug oplevert is minimaal. Hij komt immer tussen twee viaducten in te liggen.”

Wethouder Wilbert Willems gaf recentelijk aan dat de realisatie van de brug duurder zou worden door onder meer nieuwe wetgeving wat betreft veiligheid. Het stalen ontwerp, eveneens het duurdere ontwerp, bleek niet meer binnen financiele kaders realiseerbaar. Ook de levering van het staal zou vertraging hebben opgeleverd.

De PvdA is ronduit tegen het voorstel van Van der Sanden. “De gemeente heeft de brug beloofd, dus die moet er komen. We kiezen voor het sobere, betonnen ontwerp van de brug. Dat scheelt nog eens een miljoen euro.”

Daan Quaars van de VVD houdt er een eigen rekensom op na. “Een bouwbedrijf in Rosmalen heb ik laten voorrekenen wat de aanleg van een dergelijke betonnen brug zou kosten”, meldt Daan Quaars, commissielid voor de VVD. “Exclusief BTW en een berekening van extra kosten van tien procent komt dat bedrijf op ongeveer zeven ton. Dat zijn andere bedragen, wethouder. Waar zit het verschil?”

"Het gaat maar over een fietsbrug", reageert Wethouder Wilbert Willems laconiek. "Maar", vervolgt hij, "dit hebben we afgesproken dus die brug die komt er gewoon. Dat is simpelweg geen discssiepunt." De berekening van Quaars deed hij simpel van de hand. "De aannemer van de brug is allang betaald, dat geld krijg je dus ook niet meer terug."

GroenLink-raadslid Piet Hein Scheltens had het laatste woord. "Als we over die brug straks maar wel mogen fietsen."

Grotere kaart weergevenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief