Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga
Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga

Politiek Breda ziet signaal in populariteit PVV

Politiek

BREDA – De lokale politieke partijen zeggen niet compleet verrast te zijn door de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. Na rondgang onder de fractievoorzitters blijkt wel enige bezorgdheid door de winst van de PVV.

Paul de Beer (D66) is in eerste instantie blij met het behaalde resultaat, zowel landelijk als in Breda. D66 is de grootste lokale stijger in de uitslagen. “En we hebben in Breda het meeste aantal stemmen van alle afdelingen in Brabant”, stipt De Beer aan. “

De fractievoorzitter vindt dat de PVV heel serieus genomen moet worden. “We staan niet te juichen als zij in de coalitie komen. Ik zie liever de VVD, PvdA, GroenLinks en D66 samen.”

Ook de PvdA ziet in de winst van de PVV een boodschap aan heel het land. “Het is een signaal aan de politiek. Blijkbaar kiezen ze voor de duidelijke taal van Wilders. Inhoudelijk is het ander verhaal, maar toch”, zegt fractievoorzitter Miriam Haagh.

Haagh zegt dat het moeilijk is voor een partij die genuanceerd is, van alles te roepen. “We gaan niet over een nacht ijs. Ik denk dat de boodschap van de PvdA duidelijk is overgekomen. Dat zag je al in de peilingen. Maar dat het zo spannend zou worden was een verrassing.”

Het CDA is vooral teleurgesteld. Maar ondanks dat e rekening hielden met een behoorlijk verlies spreekt de partij van het zwartste scenario. Ze stellen in een persverklaring dat ook de neerwaartse ontwikkeling van het CDA niet hebben kunnen keren.

De enorme groei van de PVV baart de christen democraten zorgen. ‘Wij beschouwen dit vooral als een teken dat veel burgers zich niet meer herkennen in de huidige politiek en het anders willen’, zo verklaart de partij.

De VVD is de grote winnaar. Voor fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is het dubbel feest, Want hij bemachtigde zelf een zetel in de Tweede Kamer. Volgens hem is er niet echt meer sprake van uitschieters naar boven in de uitslag. Alleen de PVV gaat in die richting. Dijkhoff spreekt eveneens van een signaal aan de politiek

“De opkomst van Wilders is een duidelijk teken van onvrede. Toch vind ik dat de VVD haar eigen koers moet varen. In Breda hebben we tenslotte met een flinke voorsprong de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen.”

Selcuk Akinci, politiek leider van GroenLinks in Breda, vergelijkt de verdeeldheid onder de kiezers met het verdwijnen van de traditionele top-drie in de Eredivisie. “Het wisselt steeds vaker aan de top. Dat zie je ook in de politiek terug. Het is moeilijk voor de kiezer met zoveel merken in de markt.”

De fractievoorzitter is tevreden met het behaalde resultaat. In vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen is de uitslag ongeveer hetzelfde, zegt hij. “Je moet je niet te snel bang laten maken. De democratie is sterk genoeg. Nu moet Wilders het spel meespelen en straks is de nieuwigheid die om de PVV hangt weg. Ik dat hij bij de volgende verkiezingen minder stemmen pakt.”

Patrick van Lunteren zegt dat zijn partij, de SP, een duidelijk klap heeft gekregen, maar wel met een gemengd gevoel zit. "We hebben zeker flink verloren. Toch heeft de SP de schade de laatste weken beperkt. Mede dankzij Emiel Roemer."

Voor de PVV geldt hetzelfde als voor de SP de afgelopen regeerperiode. Althans dat vindt fractievoorzitter Van Lunteren. "Wij kregen vorige keer veel proteststemmen. Nu is er enorme ruk naar rechts geweest en daar heeft Wilders van geprofiteerd. Ik vind dat hij terecht kritiek heeft op een aantal zaken. Sommige punten hebben wij al jaren in ons programma alleen zijn onze oplossingen socialer."

"De PVV heeft in de vijver gevist van Trots op Nederland. Het is toch de waan van de dag", zegt fractievoorzitter Gaston de Jong. Hij ziet de toekomst, ondanks het verlies van de enige zetel in de Tweede Kamer, positief in. "We hadden iets beter verwacht. Maar het houdt nu niet op voor ons. We moeten het opnieuw opbouwen. We zijn nog springlevend."