Logo bredavandaag.nl

Nieuwe Mark goed voor Breda, maar kan beter

  Politiek

CENTRUM - De terugkeer van het water in de binnenstad levert Breda veel op. Dat blijkt volgens de gemeente uit de eindrapportage van het project Nieuwe Mark. Toch kan het beter.


In deze rapportage, waarin de eerste twee fases van de Nieuwe Mark worden geëvalueerd, wordt gesproken over een aanzienlijke toename van toerisme en recreatie. Ook heeft de aanleg van water bijgedragen aan het binnenhalen van de titel Beste Binnenstad.

Toch komen uit de evaluatie kanttekeningen naar voren. Zo blijft het watertoerisme beperkt doordat de pleziervaart niet tot in de haven kan varen vanwege de lage onderdoorvaart van de Gasbrug vlak bij de voormalige suikerfabriek.

Daarnaast is er de wens onder een aantal horecaondernemers om de Haven nog aantrekkelijker te maken. In dat verband wordt gesproken over het plaatsen van windschermen en het aanbrengen van meer sfeerverlichting.

Waar iedereen het over eens is het vervolg; de meerwaarde van de derde fase van de Nieuwe Mark. Het gaat om het doortrekken van het water tussen de Haven en de Vredenburchsingel. Dit deel van het project, mocht het er ooit van komen, laat nog jaren op zich wachten. Eerst moet het Seeligterrein verkocht worden. Buiten dat zal de gemeente 8 tot 20 miljoen euro moeten investeren om de derde fase te realiseren.

Met het verschijnen van de eindrapportage is het project nu helemaal afgerond. Volgens de gemeente zijn alle primaire doelen behaald: het terugbrengen van het water in de binnenstad en het herstel van historisch erfgoed. Wat rest zijn restantwerkzaamheden.

Financieel hield de gemeente aan het project Nieuwe Mark een bedrag van 2,6 miljoen euro over. Vorig jaar was al besloten daarvan 2,4 miljoen over te hevelen naar de post Algemene Middelen. Nu gaat ook de resterende 200-duizend euro in die pot. Daarmee is de financiële kous helemaal af.

Dan zijn er dus nog de restantwerkzaamheden, waarmee een bedrag van 780-duizend euro is gemoeid. Deze kosten zijn al wel gereserveerd. Het gaat dan om werk aan de openbare ruimte bij de kapel en het gemaal, de bouwschade aan Nieuweweg 4 en nadeelcompensatie, zo meldt het stadsbestuur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief