Logo bredavandaag.nl
foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Onderzoek naar verzelfstandiging culturele instellingen

  Politiek

BREDA - Als het aan gemeentesecretaris Richard Meulenbroek ligt, worden De Nieuwe Veste, Breda’s Museum en de Bibliotheek Breda zelfstandige instellingen. Jettie Rattink, directeur van De Nieuwe Veste en Bibliotheek Breda: “De meeste bibliotheken in Nederland zijn al zelfstandige instellingen.”


Gemeentesecretaris Meulenbroek wil een onderzoek naar de voor- en nadelen van verzelfstandiging. Topambtenaar Gertjan Endedijk moet volgens hem het onderzoek gaan leiden. Als het resultaat positief is, wordt Endedijk ook directeur van de instellingen.

Jettie Rattink ziet de voordelen van verzelfstandiging: “De gemeente maakt elk jaar een cultuurbeleid waarin de verschillende instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering hiervan.” Als de Nieuwe Veste en de Bibliotheek Breda dezelfde status krijgen, is het makkelijker om het cultuurbeleid voor de verschillende organisaties gelijk te trekken.

“We zouden, als de plannen doorgaan, verder gaan als stichting. Dat maakt samenwerking met andere stichtingen voor ons makkelijker”, aldus de bibliotheek directrice.

Jeroen Grosveld, directeur van het Breda's Museum, ziet ook de voordelen van verzelfstandiging: "Het is verwarrend dat de ene culturele instelling zelfstandig is en de andere instelling deel uitmaakt van de gemeente." Grosveld zegt dat in een intern stuk niet beschreven stond dat topambtenaar Endedijk directeur zou worden van het Breda's Museum.

De gemeente zegt dat er in het coalitieakkoord van 2010 is vastgelegd dat de culturele instellingen allemaal dezelfde status moeten krijgen. "Het is geen bezuinigingsmaatregel", benadrukt de woordvoerster. "Het gaat er om dat de organisaties worden gereorganiseerd. Of dat geld gaat opleveren of kosten, dat moet het onderzoek uitwijzen." De resultaten van het onderzoek worden begin mei verwacht.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief