Logo bredavandaag.nl
Een bovengemiddeld aantal kiezers toog naar de stemlokalen foto Ilse Lukken
Een bovengemiddeld aantal kiezers toog naar de stemlokalen foto Ilse Lukken

PVV derde partij van Breda

  Politiek

BREDA – De PVV van Geert Wilders is volgens de uitslagen van de statenverkiezingen de derde partij van Breda. De nieuwkomer behaalde 12% van de stemmen.


De VVD is net als bij de gemeenteraadsverkiezingen en de tweede kamerverkiezingen de grootste partij. De liberalen van premier Mark Rutte behaalden in Breda 24,2 procent van de stemmen. Coalitiepartner CDA kwam uit op 11,5 procent. De PvdA is de tweede partij van de stad, met 15,7 procent van de stemmen.

VVD, PVV en CDA behalen in Breda geen meerderheid. Ook landelijk hangt het erom. Opvallend is verder het succes van de SP in Breda. De socialisten behalen 11,7 procent van de stemmen, 0,2 procent meer dan het CDA.

De SP doet het daarmee beter dan in de rest van de provincie. De zetelverdeling in Provinciale Staten van Noord-Brabant ziet er nu anders uit. De VVD is in Brabant de grootste partij met 12 zetels, een meer dan in 2007. CDA volgt met 10 (18 in 2007), SP 8 (12), PVV 8 (0), PvdA 7 (8), D66 5 (1), GroenLinks 3(2), Partij voor de Dieren 1 (1), 50plus 1 (0).

De statenleden kiezen eind mei de senatoren voor de Eerste Kamer. Waarschijnlijk is pas dan duidelijk of de regering op steun van een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen. Dat is nodig wil Rutte zijn bezuinigingsmaatregelen en hervormingen kunnen doorvoeren.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief