Megavondst drugs en wapens bij growshop. foto Openbaar Ministerie
Megavondst drugs en wapens bij growshop. foto Openbaar Ministerie

‘Controle wapenvergunningen geen zaak gemeente’

Politiek schietpartij

BREDA – Breda heeft 440 inwoners met een wapenvergunning of een jachtakte. Of deze vergunningen terecht zijn verstrekt is een zaak van justitie en politie en niet van de gemeente.

Dat meldt het college van B&W na vragen van het CDA. Die vroeg meer duidelijkheid over wapenvergunningen na het schietincident in Alphen aan den Rijn, waarbij zes mensen in een winkelcentrum werden doodgeschoten. De schutter doodde daarna zichzelf.

Het CDA wilde dat het college zou onderzoeken of alle vergunning terecht zijn verstrekt. Maar het college vindt dat ‘niet passen in de verantwoordelijkheden of bevoegdheden van het lokaal bestuur’. “Verstrekking, controle en toezicht zijn taken die voortvloeien uit de Wet wapens en munitie”, aldus B&W. “Ze vallen binnen het justitiedomein en zijn bij de politie gelegd.”

Het beleid aanscherpen is volgens het stadsbestuur ook niet iets waar ze zich mee kan bemoeien. Als het beleid naar aanleiding van de schietpartij al wordt aangescherpt, dan is dat aan de minister van Justitie, aldus het bestuur.