Bij de bijeenkomst over de komst van alcoholverslaafden naar de Hoge Vucht, liepen de emoties hoog op. foto Erik Eggens
Bij de bijeenkomst over de komst van alcoholverslaafden naar de Hoge Vucht, liepen de emoties hoog op. foto Erik Eggens

Raad mild ondanks vertrouwensbreuk met wijken

  Politiek

BREDA – Een meerderheid van de gemeenteraad was donderdagavond mild voor het college rond de ontstane ophef bij de locatiekeuze van de twee opvanghuizen voor verslaafden. Dit ondanks de vertrouwensbreuk tussen het stadsbestuur en de wijken Heuvel en de Wisselaar.


De boodschap dat er ‘blunders’ zijn gemaakt in het proces onderschreven de meeste politici. Ook werd meerdere malen excuses vanuit het stadsbestuur gemaakt. Maar de wens van de wijkbewoners om locaties buiten hun wijk te zoeken, door het gebrek aan vertrouwen in de keuze bij een nieuwe plek, kon niet worden gehonoreerd.

De gekozen route van wethouder Cees Meeuwis om de criteria aan te scherpen, de bewoners meer bij het proces te betrekken, de lijst van locaties op te schonen en eventueel nieuwe plekken toe te voegen, werd breed ondersteund tijdens de commissievergadering Maatschappij.

Meeuwis maakte duidelijk wel degelijk geleerd te hebben over de wijze van communicatie richting de belanghebbenden. “Een ding is bij vergelijkbare trajecten gebleken; en dat is dat het niet uitmaakt hoe je communiceert. Maar we hebben een les geleerd en daar handelen we naar”, aldus de wethouder.

Hij haalde ook aan dat de gemeenteraad nooit en te nimmer het college terugfloot toen zij het plan voorlegde en dus in alle openheid heeft gehandeld. “We hebben nooit stiekem gedaan en er is nooit sprake geweest van achterkamertjespolitiek.”

‘Geen vingerwijzingen’, ‘naar de toekomst kijken’ en ‘we waarderen het lef van het college’, waren veel gehoorde opmerkingen. De politiek kijkt liever vooruit en heeft vertrouwen in de weg die het college nu lijkt in te slaan.

Het is nu wachten op het nieuwe voorstel van Meeuwis, waarin de verbeterpunten in moeten worden meegenomen. Voor de bewoners uit de wijken Heuvel en de Wisselaar blijft het spannend of uiteindelijk in hun wijk toch nog een opvang voor drugs- en alcoholverslaafden komt. Want die mogelijkheid blijft bestaan.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief