Logo bredavandaag.nl
Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens
Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens

Drie Bredanaars in Tweede Kamer: 'Ongelofelijk'

  Politiek

BREDA/DEN HAAG – Wederom bemachtigden drie Bredanaars een zetel in de Tweede Kamer. Zowel Klaas Dijkhoff (VVD) als Attje Kuiken (PvdA) en Wassila Hachchi (D66) gaan op herhaling. Vier Bredase politici, onder wie Michiel van Nispen (SP), Paul de Beer (D66), Dave Ensberg en Patrick van Lunteren (SP) redden het niet.


Door Erik Eggens en Serge Mouthaan

Het verschil tussen Bredanaren Klaas Dijkhoff (VVD) en Michiel van Nispen (SP) kon woensdagavond niet groter. Dijkhoff prolongeert zeer waarschijnlijk zijn Kamerlidmaatschap en krijgt er zelfs 10 collega’s bij. Michiel van Nispen van de SP ziet een Kamerzetel nipt aan zich voorbij gaan.

Zeer teleurgesteld
“Ik ben dan ook zeker teleurgesteld”, zegt SP-beleidsmedewerker van de SP Van Nispen in een eerste reactie tegenover BredaVandaag.nl. “Maar de SP heeft niet gewonnen en niet verloren”, zo reageert het beleidsmedewerker uit Breda op het feit dat de SP in de definitieve prognose op 15 zetels blijft steken.

Gezien de peilingen is dat een teleurstelling voor de partij van Emile Roemer uit Boxmeer in Brabant. “Maar andere partijen hebben erg fors verloren en VVD en PvdA hebben bij elkaar al 80 zetels. Dan is 15 voor de SP zeker niet slecht”, stelt de Bredase socialist. “In heel Nederland hebben weer 1 miljoen mensen op ons gestemd.”

Klaas Dijkhoff voorspelde voor zijn VVD persoonlijk 37 zetels, dat werden er volgens de prognose 41. “Ongelofelijk”, vindt de liberaal die zich met zijn zestiende plek weer verzekerd weet van een plek in de Tweede Kamer. “Ik denk dat we beloond worden voor de realistische houding die we hebben getoond. We hebben een realistisch verhaal en hebben aangepakt het laatste anderhalf jaar in de regering.”

Verheugd
Het Kamerlid, dat overigens ook raadslid is voor de Bredase gemeenteraad, is in ieder verheugd met de vermoedelijke komst van tien nieuwe collega’s in de Kamerfractie van de VVD. “Dat betekent dat we ons nog beter in meer dossiers kunnen inwerken. ”

De andere twee 'nieuwe' Kamerleden Attje Kuiken en Wassila Hachchi vieren vanavond eerst een feestje. Kuiken zegt nog een beetje beduusd te zijn van de grote winst die de haar partij de PvdA behaalde. "Het was was erg spannend ook al zag het er in de peilingen goed uit. Iedereen is natuurlijk blij. Zeker na zo'n campagneperiode. Nu ga ik even niets doen en dan komen we morgen weer met de fractie bijeen."

Hachchi is vooralsnog voorzichtig in haar uitspraken. Voor haar was dan ook uitermate spannend. De Bredase stond op de twaalfde verkiesbare plek en dat was precies het aantal zetels dat D66 binnensleepte. Ze stelt dat het maandag pas definitief bekend wordt of ze een plek in de Tweede Kamer heeft.

Niet zeker
"Ik ben blij voor de partij. Voor mij zelf ben ik voorlopig voorzichtig. Eerst moeten de voorkeursstemmen worden geteld en dan weet ik het pas zeker. Natuurlijk gaan we het nu even vieren dat we twee zetels hebben gewonnen", aldus Hachchi.

Voor Paul de Beer was de avond ondanks de twee zetels winst wat meer teleurstellend. Al had hij zelf niet echt rekening met een Kamerzetel gehouden. "Met mijn 21ste plek maakte ik niet per definitie kans op een zetel. Ik ben hartstikke blij en het is ontzettend mooi dat ik een bijdrage heb kunnen leveren. Het is de vijfde keer winst op rij van D66."

Het CDA kan na de uitslag haar wonden likken. De christen democraten verloren 8 zetels en eindigde op 13. Kandidaat Tweede Kamerlid Dave Ensberg: "We moeten het verlies nemen. We hebben zijn een grote verandering aan gegaan, maar dat is iets voor de langere termijn. En daar wil ik deel van uitmaken. Ik gaan nu een beetje bijslapen en morgen de campagne evalueren."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief