Logo bredavandaag.nl
De karakteristieke schoorsteen van De Faam. foto Wijnand Nijs
De karakteristieke schoorsteen van De Faam. foto Wijnand Nijs

‘Gaat de schoorsteen van De Faam in rook op?’

  Politiek

DOORNBOS-LINIE - D66 is bezorgd over het behoud van de karakteristieke panden van De Faam nu eigenaar Starsweets heeft aangekondigd de fabriek met ingang van 2014 te sluiten.


Dat schrijven Frank Toeset en Reginald Kluitmans in een brief met vragen aan het college. De Faam maakt volgens de partij deel uit van het industriële erfgoed van de stad met name het karakteristieke gebouw met de stenen tuinmuur langs de Terheijdenseweg en de Liniestraat, de fabrieksschoorsteen en het voormalig ketelhuis.

“In deel 3 van de Erfgoedreeks van Breda “Industrieel erfgoed in Via Breda”, wordt het kantoorgebouw uitgebreid beschreven maar is het nog niet getoetst aan de Erfgoedmeetlat en geniet daardoor slechts beperkte bescherming”, zo constateren de democraten.

Daar moet wat aan gedaan worden, vindt de partij, die het college oproept actie te ondernemen. “Is het college bereid, om op zo kort mogelijke termijn, het kantoorgebouw van de Faam en de karakteristieke delen van de oude fabriek, waaronder de schoorsteen, het ketelhuis en de tuinmuur, te toetsen aan de Erfgoedmeetlat en te beoordelen welke verhoging van bescherming van dit Bredase erfgoed mogelijk is?” En mochten burgemeester en wethouders dat niet van plan zijn, dan wil D66 ook graag weten waarom niet.

D66 meldt in haar brief ook het jammer te vinden dat de hallen van de voormalige Backer en Rueb fabriek geen gemeentelijke monumentenstatus toegekend hebben gekregen. “Hierdoor verliest Breda op deze plek een deel van haar markante industriële geschiedenis.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief