Foto Perry Roovers
Foto Perry Roovers

BredaNu krijgt zendvergunning en wordt lokale omroep

Politiek

BREDA - De gemeenteraad kiest unaniem voor BredaNu als nieuwe lokale omroep en adviseert om de zendvergunning toe te kennen aan de nieuwe omroep. De raad stemt hiermee in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Wel wordt in de raad benadrukt dat het eigenlijk niet aan de politiek is om een mening te geven over de journalistiek.

Wethouder Akinci stelt dat er echt alles aan gedaan is om een samenwerking te bewerkstelligen, maar dat dat jammer genoeg niet gelukt is. "In de vijf jaar tijd dat de zendvergunning geldt komt er wel twee keer een controlemoment, om te kijken of de omroep nog aan alle voorwaarden voldoet. Ik denk dat BredaNu een gezond bedrijf is, dat snel de investeringen terug kan verdienen."

Voor Peter Bakker van GroenLinks is het duidelijk. Zij kiezen voor BredaNu omdat: “Het verschil ligt in de beleidsplannen. In het verleden behaalde resultaten bieden voor ons geen garanties voor de toekomst. BredaNu richt zich op het snel veranderende medialandschap. BRTS wil wel vernieuwen, maar komt nu al nauwelijks rond qua kapitaal.”

D66-fractievoorzitter Paul de Beer: "Ik waardeer alle mensen die ik aan het werk heb gezien bij de beide omroepen. Maar onze fractie komt binnen deze ouderwetse constructie uit op BredaNu. We denken dat door een vernieuwing van een organisatie een beter bereik met een bredere doelgroep gerealiseerd wordt."

Wel stelt hij dat de wijze waarop gekozen moet worden niet meer van deze tijd is. “Dit is een ontzettend ouderwetse wet die uitgaat van veel te lange tijden. Ik zie liever een lokaal mediabudget waarmee we lokale media in bredere zin stimuleren. Dat werkt niet met alleen zo’n zendmachtiging", aldus De Beer.

VVD'er Daan Quaars zegt dat zijn fractie tot in de commissievergadering nog hoop had dat de partijen samen gingen werken. "Op veel punten zijn de twee partijen vergelijkbaar met elkaar. Wat VVD aanspreekt is dat de beleidsplannen van BredaNu gericht zijn op de toekomst. Als BredaNu de komende jaren de zendertoewijzing krijgt, verandert er in ieder geval iets." Wel stelt Quaars dat BredaNu het nog wel waar moet gaan maken. "Maar dit is een nieuw initiatief dat we een kans moeten geven. Dat doet overigens niets af aan ons respect voor BRTS."

De CDA stelt, net als de VVD, dat het een luxe is om keuze te kunnen hebben uit twee omroepen. "Voor het CDA gaat het niet om naam en bestuur, maar om vrijwilligers achter de zenders. BRTS heeft al dertig jaar ervaring, maar BredaNu heeft ook veel gepassioneerde vrijwilligers. Het lijkt alsof er een wereld van verschil zit tussen de omroepen, maar er zijn grote overeenkomsten." Het CDA wil dan ook het college oproepen om zoveel mogelijk te focussen op het een plek geven van vrijwilligers.

"Het is jammer, zelfs teleurstellend, dat het niet gelukt is om tot een samenwerking te komen" zegt Maurice Spapens van SP. "Op deze manier gaan veel vrijwilligers en ervaring verloren. Het is zonde dat wij als raad geen mogelijkheid hebben om de beide zenders naast elkaar te laten functioneren. Wij hebben grote waardering voor het harde werk van de vrijwilligers van BRTS, maar zijn tot de conclusie gekomen dat het tijd is voor vernieuwing. BredaNu heeft een plan geschreven waaruit energie ademt."

Vrijwel alle partijen geven aan dat er zo min mogelijk kapitaal en apparatuur verloren moet gaan.