De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens
De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens

Meer wijken uitgesloten van dak- en thuislozenopvang

Politiek

BREDA - De twee definitieve locaties voor woonvoorzieningen voor verslaafde dak- en thuislozen worden in september bekendgemaakt. Dat meldt wethouder Meeuwis. Oorspronkelijke deze maand duidelijk worden waar de opvang zou moeten komen.

Meeuwis meldt wel dat de laatste update van de wijk- en veiligheidsmonitor, een criterium waaraan de locaties getoetst worden, een verschuiving laat zien van uit te sluiten gebieden/wijken. “De eerder uitgesloten gebieden/wijken worden uitgebreid met Wisselaar, Biesdonk, Heuvel en Doornbos-Linie”, aldus de gemeente. Het totaal aantal uitgesloten gebieden is hierdoor toegenomen van 11 naar 15.

Het uitstel van de beslissing heeft te maken met de zorgvuldigheid, stelt de wethouder. “De resterende locaties worden momenteel doorgerekend op financiële haalbaarheid van het realiseren en exploiteren van de woonvoorziening. De financiële doorrekening door de betrokken corporaties en SMO Breda e.o. is echter nog niet volledig afgerond.”

De wijk- en dorpsraden zijn over het uitstel per brief geïnformeerd, aldus de gemeente. “Het onderzoek loopt goed, maar ik hecht veel waarde aan zorgvuldigheid in dit proces. Financiële consequenties van bepaalde locaties moeten goed gecheckt worden op haalbaarheid. We dachten in juni klaar te zijn, maar dat gaan we niet redden. De tijd tot september geeft ons die extra ruimte.”

Naast het locatieonderzoek loopt nog de verkenning naar mogelijke alternatieve vormen van huisvesting waar de gemeenteraad om heeft verzocht.

In 2017 moeten de twee woonvoorzieningen zijn gerealiseerd. Tot die tijd verblijven de dak- en thuislozen in de tijdelijke voorziening De Vliet aan de Galderseweg Tot nu toe zijn er 32 dak- en thuislozen gehuisvest. Dit verloopt tot nu toe naar tevredenheid, er zijn weinig klachten uit de omgeving en de beheergroep functioneert goed, stelt de gemeente. In De Vliet komen in totaal 48 bewoners te wonen.