Logo bredavandaag.nl

Politieke vraagstukken: de visie van Bernie van den Berg (Breda'97)

  Politiek

In deze serie legt BredaVandaag.nl de politieke partijen onder de loep. Een terugblik, een vooruitblik. Wensen, reflectie en de kijk op de verkiezingen. Wat wil politiek Breda bereiken, onder de kiezers of in de raad? De komende weken komen de fractievoorzitters aan het woord. Bernie van den Berg, fractievoorzitter van Breda'97, trapt af.


Hoe kijkt de Breda'97 terug op afgelopen periode? Wat ging er goed, wat ging er minder goed?
“We zaten natuurlijk in de oppositie, zijn bij de laatste verkiezingen zetels kwijtgeraakt. Nu hebben we er twee over, en dat zorgt er toch voor dat je minder in de pap te brokkelen hebt. Soms voel je je machteloos daardoor. Je kan geen breekijzer zijn in onderhandelingen. Wat mooi was, was dat sommige moties terugkomen. De buurthuizen zijn te rigoureus aangepakt, en daar zie je nu dat er beter mee omgegaan wordt. Dan hoop je als kleine partij maar dat jij daar aan bijgedragen hebt.”

Wat verwacht de Breda'97 van de komende verkiezingen?
“Ik zie twee mogelijkheden. De vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn natuurlijk een beetje gestolen door de landelijke verkiezingen. Als het kabinet valt voor de lokale verkiezingen, door een crisis door bijvoorbeeld de JSF, zal dat de lokale verkiezingen overklassen. Je ziet dan drie, vier maanden lang alleen de gezichten van landelijke partijen in het nieuws. Als dit kabinet de rit uitzit dan zie ik kansen. Er zijn dan mogelijkheden, omdat er volgens mij redelijk wat onvrede is over de landelijke partijen. Dan gaan mensen toch sneller kijken naar de lokale politieke partijen.”

Wat is iets dat niet mag blijven liggen tot na de verkiezingen?
“Voor ons is dat het kiezen van een definitieve locatie voor de opvang voor dak- en thuislozen.”

Wat is de boodschap die Breda'97 graag aan de Bredase burgers wil meegeven?
“Dat men stemt op de partij waarvoor hij of zij denkt dat dat uiteindelijk het beste is voor Breda. Ik wil de mensen vragen om verder te kijken dan de landelijke partijen. Kijk ook eens naar de lokale partijen die hun oorsprong vinden in de stad. Verder moet iedereen zelf weten waar hij of zij op stemt.”

Waarom is Breda'97 nu eigenlijkdé partij om Breda te vertegenwoordigen?
“Wij zijn absoluut niet gebonden. In tegenstelling tot een lokale fractie van een landelijke partij zijn wij helemaal los van landelijke perikelen. Als je kijkt naar de wietpas, dan moeten de lokale fracties van landelijke partijen het partijstandpunt uitdragen. Terwijl wij veel pragmatischer kunnen kijken naar het idee. In het geval van de wietpas zie je gewoon dat dat voor heel zuid-Nederland niet werkte.”

Als u niet op de eigen partij mocht stemmen, welke zou dan omcirkelt worden met rood potlood? Waarom?
“Er is eigenlijk niet direct een andere partij waar ik honderd procent achter sta, het overal mee eens ben. Ik hou echter niet van blanco stemmen, maar stem dan liever strategisch. Ik denk dat ik dan het CDA zou kiezen, omdat zij in het politieke spectrum redelijk dichtbij ons staan. Daarnaast ben ik voor een zo evenredig mogelijke verdeling van zetels in de raad.”

De grote bonusvraag: wat is het mooiste aan de stad Breda?
“Dat is lastig, want er is zoveel om uit te kiezen. Maar voor mij is dat toch het bourgondische karakter van de stad. Helaas zijn we dat voor mijn gevoel stukje bij beetje aan het inleveren. Dat bourgondische, dat zich op zoveel punten uit, dat moet zeker behouden blijven.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief