Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Breda hoeft niet te vrezen voor spookraadsleden

  Politiek

BREDA - PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Manon Fokke hebben een voorstel ingediend om zogenoemde spookraadsleden, die bij minder dan de helft van de vergaderingen aanwezig zijn, te korten op hun financiele vergoeding van 1700,- euro per maand. Naar aanleiding van dat voorstel van zocht BredaVandaag.nl uit hoe vaak de Bredase raadsleden absent waren. Dat valt enorm mee, zo blijkt. Spookleden zijn er in ieder geval niet in Breda.


Na het controleren van de aanwezigheidsgegevens van 41 raadsvergaderingen in de periode van april 2010 tot en met februari 2013 (de gegevens van de laatste maanden zijn nog niet bevestigd, red.) bleek dat ex-VVD-raadslid Klaas Dijkhoff tien maal niet op een vergadering is verschenen. Iets dat hem ‘koploper’ maakt. Zijn afwezigheid is te verklaren door zijn baan als Tweede Kamerlid, waarvoor hij vaak in Den Haag moest zijn. Door drukte heeft hij zijn werk als raadslid van Breda dan ook neergelegd, zodat de focus volledig naar de Tweede Kamer verlegd kon worden.

Daarna valt het erg mee qua afwezigheid. Bij een gemiddelde raadsvergadering zijn afgerond twee raadsleden afwezig. Dick Vuijk (Breda’97), die na Dijkhoff op het rijtje staat, is vijf maal niet verschenen. Op 41 vergaderingen maakt dat dat hij er 12,2 procent van de vergaderingen niet was. Ter verheldering: de definitie van een spookraadslid is dat deze er 50 procent van de tijd niet is. Dijkhoff en Vuijk komen daar dus bij lange na niet in de buurt.

Zoals altijd zeggen cijfers lang niet alles. In een reactie laat Dick Vuijk weten dat er goede verklaringen zijn voor zijn afwezigheid. Zoals de keer dat er een extra vergadering werd ingepland toen hij niet in het land was. "Daarnaast worden commissievergaderingen, werkgroepen en bezoeken in de stad niet meegenomen in deze cijfers. Dat schetst in mijn ogen een onjuist beeld. Breda'97 is een kleine fractie, dus de last wordt over weinig schouders verdeeld. In deze context lijkt het alsof ik er niet vaak ben, maar ondertussen zit ik wel in vijf commissies, ben ik betrokken bij drie werkgroepen en ben ik bezig in de stad. Dat zorgt er voor dat ik toch zeker vier avonden per week met de Bredase politiek bezig ben", verduidelijkt Vuijk.

Zeven raadsleden kregen het voor elkaar om geen enkele vergadering te missen in deze raadsperiode. Bij de anderen varieert het absentiecijfer tussen de één en de vier keer. Wethouders Boelema en Meeuwis waren beiden drie keer afwezig en Arbouw en Bergkamp zijn er altijd geweest. Burgemeester Van der Velden was zelf vier keer afwezig, onder andere door ziekte en een bezoek aan China.

Van der Velden laat weten dat hij als zijnde burgemeester erg tevreden is met dit nieuws. “Spookraadsleden, die kennen we eigenlijk helemaal niet in deze stad. Ik prijs me gelukkig met het verantwoordelijkheidsgevoel van onze volksvertegenwoordigers en het feit dat zij hun vertegenwoordigende functie goed vervullen.”

Dat het voorstel aangedragen is door PvdA-kamerleden lijkt overigens niet verrassend. De Bredase PvdA-fractieleden scoren erg goed als het gaat om aanwezig zijn. Met hun achtkoppige fractie zijn ze gezamenlijk slechts negen keer afwezig geweest sinds april 2010. Vier keer daarvan komt voor de rekening van Sanne Bijlsma, die een kind heeft gekregen gedurende de raadsperiode. Concluderend: er hoeven geen verwijten richting de Bredase volksvertegenwoordigers als het gaat om aanwezigheid.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief