Logo bredavandaag.nl
Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

CDA: Duidelijkheid nodig over drankbeleid Breda

  Politiek

BREDA - De gewijzigde Drank en Horecawet die begin dit jaar in werking is getreden zorgt nog voor veel onduidelijkheid. Dit stelt het CDA in schriftelijke vragen aan het College. De Christen-democratische partij eist dat de gemeente Breda nu een duidelijke visie hierover naar buiten brengt.


Vanaf 1 januari 2014 moeten alle gemeenteraden in Nederland een verordening hebben opgesteld met regels voor Horeca-activiteiten in instellingen/organisaties die dit niet als hoofddoelstelling hebben. Denk hierbij aan sportclubs en buurthuizen die bijvoorbeeld een feest organiseren.

Het gebrek aan communicatie en informatie staat een goede besluitvorming over de verordening in de weg, aldus het CDA. De partij zegt herhaalde malen te hebben aangedrongen op het organiseren van informatiemomenten, zonder succes. Verder wil de partij dat er een inventarisatie wordt gemaakt van alle instellingen die zulke zogeheten para-commerciële horeca hebben.

Erkal Üçerler van het CDA stelt dat een visie over deze zaken bepaalt wat je wilt zijn als stad: "Als Breda een evenementenstad wil zijn dan moet dit in goed overleg goed geregeld worden. De gemeente moet samen met de Horeca kijken hoe dit het beste kan. Een trouwfeest organiseren vind ik persoonlijk niet echt bij een buurthuis passen."

John Grijspeere van Horecabond Nederland is het met Üçerler eens dat buurthuizen zich niet bezig moeten houden met trouwerijen en partijen. Met kleinschalige Horeca-activiteiten heeft hij minder problemen: "Een Belcrum Beach is bijvoorbeeld een grappig en schattig project, waar moeders met kinderen best een kopje thee mogen drinken. Daar loopt de stad niet van leeg, dat is geen oneerlijke concurentie."

Dat buurthuizen proberen nieuwe geldbronnen aan te boren snapt Grijspeere wel. De gemeente trekt haar gesubsidieerde handen steeds meer terug en de gemeenschapshuizen moeten daardoor steeds meer zelf doen. Grijspeere zoekt de oplossing dan ook in het verlenen van commerciële vergunningen voor deze instellingen: "Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of je buurthuizen kunt koppelen met Horeca in de buurt." De Horeca-woordvoerder denkt wel dat deze samenwerking per buurthuis moet worden bekeken: "Princenhage vraagt waarschijnlijk om een andere aanpak dan het buurthuis in de Wisselaar."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief