Logo bredavandaag.nl
gemeenteraadsverkiezingen

Meest gestelde vragen: De gemeenteraadsverkiezingen

  Politiek

BREDA – De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 3 maart. Daarom heeft BredaVandaag.nl een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.


Wat zijn de gemeenteraadsverkiezingen?
Bij deze verkiezingen wordt om de vier jaar de gemeenteraad van een stad gekozen. De leden die de meeste stemmen krijgen, krijgen een zetel in de raad. In Breda komen er 39 gemeenteraadsleden in 2010 – 2014 in de raad. Zij zijn dus uw volksvertegenwoordigers.

Waarom zou ik stemmen?
De gemeenteraad is een afspiegeling van wat de kiezers willen. De kiezers bepalen wat de komende vier jaar de politieke kleur wordt van de gemeenteraad.

Wanneer mag ik stemmen?
Alle Nederlanders en EU-onderdanen die in Nederland wonen hebben stemrecht, als zij 18 jaar of ouder zijn. Ook niet-Nederlanders die hier langer dan vijf jaar (legaal) verblijven, mogen stemmen. Kiezers krijgen de eerste week van februari een stempas in de bus. Wie gaat stemmen, moet de stempas én een geldig legitimatiebewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs meenemen.

Waar kan ik stemmen?
Kiezers kunnen in elk willekeurig stemlokaal in Breda stemmen. De stembureaus zijn op 3 maart open van 7:30 uur tot 21:00 uur. De gemeente Breda heeft een overzicht van de stembureaus op haar website staan.

Wie doen er mee?
In Breda doen de Partij van de Arbeid (PvdA), de Christen Democratische partij (CDA), de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), de De Nederlandse Socialistische Partij (SP), Breda ’97, GroenLinks, Democraten 66 (D66), Leefbaar Breda, ChristenUnie (CU) en Trots op Nederland mee.

Wat doet de gemeenteraad?
De gemeenteraad controleert het gemeentebestuur, oftewel het college van Burgemeester en Wethouders. De gemeenteraad moet minstens tien keer per jaar vergaderen. Sinds 1 januari 2007 kan elke burger via een verzoekschrift zich ook richten tot de gemeenteraad.

Hoe weet ik waar de partijen voor staan?
BredaVandaag.nl heeft een aantal filmpjes gemaakt waarin de Bredase lijsttrekkers in één minuut vertellen waar zij de komende maanden voor staan. U kunt deze beelden hier bekijken.

Ik ben mijn stempas kwijt?
Wie geen stempas heeft ontvangen of de pas kwijt is, kan tot uiterlijk 14:00 uur op dinsdag 2 maart 2010 een vervangende stempas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken.

Ik kan niet gaan stemmen?
Wie op 3 maart niet kan gaan stemmen, kan een andere Bredase kiezer, die ook een stempas heeft ontvangen, machtigen. Dat kan door samen met de gemachtigde het volmachtbewijs op de achterkant van de stempas in te vullen. De gemachtigde moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de volmachtgever bij het stembureau laten zien.

Voor meer informatie heeft BredaVandaag.nl een speciale verkiezingspagina.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief