Logo bredavandaag.nl
foto Maud van der Kroef
foto Maud van der Kroef

Jeugd & Politiek: VWO'ers hengelen naar kiezer

  Politiek

BREDA - De stoelen in de raadszaal werden op dit keer niet bevolkt door de volksvertegenwoordigers die er normaal zitten. 7 oktober keer viel de eer ten deel aan leerlingen van vier Bredase VWO-scholen, De Nassau, Stedelijk Gymnasium, Graaf Engelbrecht en het Newmancollege. De leerlingen van VWO5 waren bijeengekomen voor de kick-off van het project Jeugd & Politiek 2013-2014.


Teams van alle scholen houden zich de komende maanden bezig met het bedenken, opzetten en het uitvoeren van een project dat erop gericht is om te informeren over en op het bevorderen van de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

“Het project is er deels op gericht om leerlingen kennis te laten maken met de gemeentelijke politiek. Hoe gaat dat nou in zijn werk, hoe dien je voorstellen in? Dat willen we ze duidelijk maken. Het speciale aan dit jaar is dat het echt gericht is op de verkiezingen, die in vergelijking met de landelijke verkiezingen een verrassend lage opkomst hebben”, vertelt raadslid Sandra van Oosterhout.

“We zien dat de afstand tussen mensen en de politiek, of ook wel de stembus, als groot wordt ervaren. De leerlingen zijn nog net niet stemgerechtigd en hebben een compleet frisse blik op de politiek en de verkiezingen. Ze zijn als het ware nog onbevlekt. Dat kan leuke ideeën opleveren.”

De conceptvoorstellen moeten eind november gepresenteerd worden. Elk plan wordt sowieso uitgevoerd en na de verkiezingen worden ze in de raadszaal besproken. “Dan is er ruimte voor feedback, kritiek en het kijken naar elkaars projecten”, aldus Van Oosterhout.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief