Logo bredavandaag.nl
De VVD bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Aan de kop van de tafel lijsttrekker Patrick Ernst. Foto Wijnand Nijs
De VVD bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Aan de kop van de tafel lijsttrekker Patrick Ernst. Foto Wijnand Nijs
gemeenteraadsverkiezingen

VVD: ‘Jonkies’ in top kieslijst

  Politiek

BREDA - De VVD zet in op een jong geluid. Dat kan opgemaakt worden uit de kieslijst die de partij woensdagavond bekend heeft gemaakt. In de toptien van de kandidatenlijst staan drie dertigers, drie twintigers en vier (begin) veertigers. Na lijsttrekker Patrick Ernst (45) zijn de nummers twee tot en met vijf begin dertig.


De huidige raadsleden Ine van Hasselt en Sandra van Oosterhout doen een stapje terug. Zijn staan niet op een verkiesbare plaats. “Ine en Sandra hebben zelf aangegeven dat het de beurt was voor anderen, zij staan daarom als eerste lijstduwers op de lijst”, vertelt lijsttrekker Patrick Ernst. Raadslid August Veenenbos staat op de twaalfde plaats, daarmee op het randje van de verkiesbaarheid. “Wij gaan voor een plusje, we hadden negen zetels, dus tien.”

De hoogste nieuwkomer is Malu Vermeer (30). Verder nieuw in de toptien Carla Kranenborg van Eerd (plaats 6, 28 jaar), Raymond Kouwenberg (8, 43 jaar), en Sven Planken (9, 40 jaar) en Rick Zagers (10, 21 jaar). De huidige raadsleden Daan Quaars, Thierry Aartsen, Boaz Adank en Hanneke van Maanen completeren de eerste tien.

De VVD koos bewust voor vernieuwing. De jongere lijst was daarvan een gevolg. “Maar we hebben gekeken naar kwaliteit, niet naar sexe of leeftijd. Het was niet dat we geen oudere mensen op de lijst wilden hebben. We hebben gekeken wat we als partij nodig hebben. Dit zijn de mensen met wie wij de raad in willen.”

Op de lijst missen de namen van Cees Meeuwis en Alfred Arbouw. “Zij blijven onze wethouderskandidaten, het hun eigen keuze om niet als lijstduwer op de lijst te komen”, aldus Ernst. “Met deze personen moeten wij zeker een sterke en duidelijke campagne neerzetten. Afgelopen periode hebben wij laten zien dat mensen in Breda het vertrouwen verdienen zelf zaken op te pakken. Deze lijn zetten wij ook door. Uiteraard met een kleine overheid en lage lasten voor de inwoners van Breda.”

Voorzitter Pieter Schouten zegt trots te zijn op de lijst. “Een combinatie van waarborging van continuïteit door zittende raadsleden en een krachtig, vernieuwend geluid door de komst van nieuwe talentvolle kandidaten. Goed voor een helder liberaal geluid.”

1: Patrick Ernst (M) (45)
2: Daan Quaars (M) (33)
3: Malu Vermeer (V) (30)
4: Thierry Aartsen (M) (23)
5: Boaz Adank (M) (32)
6: Carla Kranenborg van Eerd (V) (28)
7: Hanneke van Maanen (V) (42)
8: Raymond Kouwenberg (M) (43)
9: Sven Planken (M) (40)
10: Rick Zagers (M) (21)
11: Eddie Förster (M) (27)
12: August Veenenbos (M) (44)
13: Koen Luiken (M) (24)
14: Lonneke Jagersma-Scharrenberg (V) (41)
15: Joep Taks (M) (69)
16.Gerda Rietveld, ondernemer.
17.Azem Somer, student.
18.Hans Mulder, officier buiten dienst.
19.Ine van Hasselt, plv. raadsvoorzitter.
20.Sandra van Oosterhout, jurist.
21.Peter Werther, horecaondernemer.
22.Rob Tebbe, directeur stadsherstel Breda
23.Raymond Kubben, Universiteit Tilburg.
24.Frank Kiliaan, ondernemer.
25.Astrid Cullens, team manager bureau jeugdzorg.
26.Marco Diks, ondernemer.
27.Quinten Bertens, medewerker tweede kamer.
28.Marjory van Twist, initiatiefnemer.
29.René van Dongen
30.Kim Hendrickx, bedrijfscontactfunctionaris.
31.Sander Horsthuis, ondernemer.
32.Ellen Reijnders, projectleider.
33.Ralph Ladestein, student.
34.Thijs van Leengoed, persoonlijk medewerker tweede kamer.
35.Pieter Schouten, ondernemer.
36.Huub Hieltjes, Directeur NL financial investments.
37.Marijke Tsoutsanis, interim manager.
38.Wil Rosmalen, ondernemer.
39.Dick Dees, voormalig staatssecretaris.
40.Klaas Dijkhoff, Lid tweede kamer.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief