Logo bredavandaag.nl
Nieuwkomers D66 kandidatenlijst 2014. foto Wijnand Nijs
Nieuwkomers D66 kandidatenlijst 2014. foto Wijnand Nijs
gemeenteraadsverkiezingen

D66 wil aan het stuur op cultuurgebied

  Politiek

BREDA - D66 wil in een komende collegeperiode aan het stuur als het gaat om de portefeuille Cultuur. Dat zegt lijsttrekker Paul de Beer in een toelichting op het vrijdagavond gepresenteerde verkiezingsprogramma van de partij.


Volgens De Beer is er de afgelopen vier jaar te weinig terechtgekomen van de plannen op dat gebied. “Er zijn teveel open eindjes en de plannen die er waren hebben tot weinig succes geleid. Wij willen samen met het veld tot een nieuwe visie komen.”

D66 wil niet op de culturele portefeuille bezuinigen. “We vinden wel dat veel geld vastzit in subsidies aan bestaande clubs. Daar willen we wat aan doen en we willen dat er meer verbindingen gelegd worden met het onderwijs. Ook het culturele ondernemerschap willen we op die manier stimuleren.”

De lijsttrekker van de democraten is ervan overtuigd dat dit ook Breda ten goede komt. “Cultuur heeft een grote economische waarde. Een goed cultureel klimaat is ook goed voor de economie, dat blijkt uit allerlei onderzoeken. Wij willen daar onze tanden in zetten, je ziet dat er veel onvrede zit, terwijl het dus wel een van de dragers van de economie kan zijn. Er is een grote roep om een vernieuwende blik.”

In het programma staat daarnaast te lezen dat D66 zich uitspreekt tegen lastenverhoging en dat de partij banen wil creëren. Met name rond het station. Volgens De Beer liggen daar kansen voor "de nieuwe economie" in combinatie met beeldcultuur. “Wij willen hier prioriteit aan geven en dit samen met anderen ontwikkelen. Wij zien daarin een aanjagende rol voor de lokale overheid. Het mag best meer gaan bruisen in Breda, niet alleen met evenementen, maar ook vooral met ondernemers.”

Een campusachtige omgeving, aldus De Beer. Dat de gemeente nu net de stekker uit Con-neX heeft getrokken, dat doet daar niets aan af. “Dat is terecht denk ik, als je zag wat daar de vierkante meter prijs zou worden. Toch blijft er behoefte aan ruimte voor starters en innovatie. Dus zoekt D66 naar hergebruik van bestaande panden.

Wat krijgen kiezers van D66 nog meer? Investeringen in openbare ruimte, zodat fietspaden, wegen en groen op orde zijn. “Wij willen dat hier voldoende budget voor is. En dat cultuur beter zichtbaar is in de stad en dat de openbare ruimte geschikt is voor buitensporten. Dat zie je steeds meer, kijk naar bootcamp-clubs.”

Dat hoeven niet meteen grote investeringen te zijn. “Dat kan ook het uitzetten van een looproute in de binnenstad zijn, waar je niet minuten voor elk stoplicht hoeft te wachten als hardloper.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief