Logo bredavandaag.nl
De redactie van BredaNu bij het Radius College. foto Hinke Rutten
De redactie van BredaNu bij het Radius College. foto Hinke Rutten

Zorgen politiek om crisis bij omroep BredaNu

  Politiek

BREDA - De Bredase politiek is onaangenaam verrast door de clash die is ontstaan tussen de initiatiefnemers en het bestuur van de lokale omroep BredaNu. Mede doordat onlangs nog de subsidie voor de omroep is verhoogd.


Afgelopen week werd bekend dat het bestuur van BredaNu een nieuwe directeur aanstelt. Die neemt de dagelijkse leiding over van initiatiefnemers Bas Bakker en Joost van Leeuwen. De twee zijn het niet eens met de nieuwe koers van het bestuur en stoppen per 1 maart. De vrijwilligers hebben vervolgens het vertrouwen in het bestuur opgezegd.

D66 stelde maandag schriftelijke vragen aan het college van B en W. ‘In de afgelopen periode heeft BredaNu zich goed ontwikkeld en wordt er via verschillende kanalen lokaal nieuws verzorgd van goede journalistieke kwaliteit’, schrijft D66. De partij vindt dat dit dan ook moet worden doorgezet maar wil wel dat de subsidie efficiënt wordt ingezet. D66 stelt onder meer voor een mediator in te schakelen.

Ook CDA trekt samen met PvdA maandag aan de bel bij het college. De fracties wijzen op prestatieafspraken die zijn gemaakt met BredaNu toen de subsidie van de omroep werd verhoogd. “Mag BredaNu ineens een andere koers varen?”, vraag Peter Elbertse (CDA) zich af. CDA en PvdA willen onder meer weten welke mogelijkheden de gemeente heeft om in te grijpen. Elbertse: “Ik weet niet of een mediator nog zin heeft, als je de motie van wantrouwen hebt gelezen.”

Patrick van Lunteren (SP) kan zich vinden in de vragen van zijn collega’s. “Als wij onze nek uitsteken voor deze club, dan denk ik dat het goed is dat we als financier vinger aan de pols houden.”

VVD’er Patrick Ernst vindt het nog te vroeg om een reactie te geven. “We vinden dat BredaNu eerst aan zet is. Het is aan de organisatie zelf om hieruit te komen. Laten we dat eerst afwachten.” Piet Hein Scheltens (GroenLinks) noemt de situatie ‘hoogst ongelukkig’. Maar ook hij vindt dat BredaNu dit probleem eerst intern moet oplossen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief