Het debat 'Verkiezingen voor Iedereen' werd gehouden in de Bibliotheek van Breda. foto Debra van der Heide
Het debat 'Verkiezingen voor Iedereen' werd gehouden in de Bibliotheek van Breda. foto Debra van der Heide

Ook in begrijpelijke taal zorg over OV, zorg en onderwijs

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA – De taal van de politici is vaak moeilijk te begrijpen. Daardoor is voor de mensen niet duidelijk wat de gevolgen van maatregelen kunnen zijn. Dat moet anders kunnen, dacht de bibliotheek die samen met Stichting Lezen en Schrijven Bredase politici verzamelde voor een debat.

Dinsdagmiddag om 13.30 uur zijn vertegenwoordigers van de tien aan de verkiezingen deelnemende partijen aanwezig bij het Verkiezingsdebat voor Iedereen. Onderwijs, zorg, daklozen en vrijwilligerswerk zijn de onderwerpen die voornamelijk terug kwamen tijdens het debat.

In de zaal zitten ongeveer veertig deelnemers die mogen reageren na de pitch van elke partij. Met een rood en groen bordje geven de aanwezigen hun stem aan de partij. Eens is groen en oneens is rood. Alle tien partijen doen hun zegje en voorzitter Jan Plooij laat mensen in de zaal aan het woord.

Volwassenenonderwijs is een van de onderwerpen. Over het belang van hiervan zijn de partijen het unaniem eens. Monica Tecklenburg (Groenlinks) benadrukt dat onderwijs voor iedereen moet zijn. Ook Malu Vermeer (VVD) is van mening dat taalcursussen erg belangrijk zijn en zegt geschokt te zijn van de taal- en leesachterstand bij kinderen. Peter Elbertse (CDA) heeft zorgen over de (mantel) zorg en wil behoud van professionalisering bij volwasseneneducatie.

Zelfstandige in de thuiszorg Hannah Meeuwissen steekt tijdens het debat af en toe haar hand op. Ze is ontevreden over de zorg en de bezuinigingen. “Ik heb vriendinnen ontslagen zien worden in de zorg. Ze komen via de voordeur erin en worden via de achterdeur er weer uitgegooid,” vertelt Meeuwissen.

Henk van der Velde (PvdA) vertelt onder andere over de sluiting van buurthuis in Tuinzigt waar een bewoonster van het Westerpark graag haar ongenoegen wil uitspreken over het openbaar vervoer. “Vanaf zes uur ‘s avonds kun je niet meer naar het centrum omdat de bussen niet meer rijden,” zegt de bewoonster. Zelf zegt van der Vele hier ook last van te hebben maar hier niets aan kan doen omdat dit bij de provincie ligt.

Renee Spiegels (SP) wordt door een bezoekers bedankt voor alle dingen die de SP voor daklozen heeft gedaan, zelfs daklozenkok Lamlih komt ter sprake.
Als allerlaatste is John Stubenitsky (GBBreda) aan de beurt en zegt wél naar mensen in de wijken te gaan en niet 'in zo’n grote groene bus te rijden en mensen gaan lastigvallen rond deze tijd’, doelend op er verkiezingstijd. Hij ziet zijn collega’s daar namelijk anders niet.

Toeschouwer Zouhair Najjar zegt zorgen te hebben over de bibliotheken in Breda. “Toen ik jong was ging ik altijd naar de bibliotheek en ik denk dat veel kinderen die kans ook moeten krijgen. Zeker in Breda-Noord is het nodig om de bibliotheken toegankelijk te laten blijven voor kinderen,” aldus Najjar. Hij gaat alleen stemmen omdat hij vindt dat de gemeenten meer bevoegdheden moeten krijgen. Ook vindt hij dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen om te stemmen.

Of het debat uiteindelijk echt zo begrijpelijk was voor iedereen moet blijken op 19 maart.