Logo bredavandaag.nl
De reacties na de uitslag rond kwart voor 12. foto Ivo van Stiphout
De reacties na de uitslag rond kwart voor 12. foto Ivo van Stiphout
gemeenteraadsverkiezingen

VVD: 'Eerst feesten, daarna uitrusten, dan onderhandelen'

  Politiek

BREDA - De uitslag is bekend. D66 Breda komt als de grote winnaar uit de bus. De partij heeft er drie zetels bij gekregen en komt uit op acht zetels. De VVD heeft net als D66 ook acht zetels. Derde is de SP met zes zetels. Hier de eerste reacties van de lijsttrekkers.


Grote winnaar Paul de Beer van D66 is euforisch. "Drie zetels winst is boven verwachting. Vandaag heeft Breda de keus gemaakt." Hij bedankt zijn campagneteam en speciaal Tim van het Hof. Patrick Ernst (VVD) feliciteert de SP en D66 met de winst. Ernst zal het voortouw nemen tijdens de coalitieonderhandelingen. "We gaan eerst feesten, daarna uitrusten en dan kijken naar de uitslagen. Vrijdag kunnen we er meer over zeggen." Met zes zetels blijft CDA gelijk. Iets waar lijsttrekker Peter Elbertse blij mee is. "Ik denk dat wij heel tevreden kunnen zijn."

"Vier jaar hard werken wordt beloond. We hebben elke dag actie gevoerd en dat zien we nu terug", zegt Patrick van Lunteren (SP). Groenlinks gaat van 4 naar 3 zetels maar Selçuk Akinci blijft positief. "Als ik naar de percentages kijk ben ik trots op onze afdeling", aldus Akinci.

Cees van der Horst (BOB) had een korte periode om campagne te voeren en is 'heel erg blij' met het behoud van zijn zetel. Breda97 blijft op twee zetels steken. Bernie van den Berg: "Ik denk dat we blij mogen zijn. We zijn stabiel gebleven en dat is voldoende", zegt de lijsttrekker van Breda97. Ook Yvonne de Heer is blij dat ze haar zetel heeft behouden. "We hebben een paar jongeren in de partij die de toekomst zijn. We gaan vanuit de inwoners opbouwen."

De grote verliezers van de verkiezingen zijn John Stubenitsky van GemeenteBelangen en de Partij van de Arbeid. GemeenteBelangen krijgt nul zetels en komt dus niet in de raad. "Ik ben teleurgesteld. Ik weet niet waar het aan ligt want ik ben vaak in de wijk geweest. Misschien was mijn auto te klein", zegt Stubenitsky (GB). Met het verlies van vier zetels is dit volgens Miriam Haagh (PvdA) een dramatische uitslag. "Het is een duidelijke landelijke trend en we horen een teleurstelling op straat."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief