Logo bredavandaag.nl
De reacties na de 'voorlopig' definitieve uitslag. foto Wijnand Nijs
De reacties na de 'voorlopig' definitieve uitslag. foto Wijnand Nijs
gemeenteraadsverkiezingen

Update: In elk geval 18 nieuwe raadsleden in Breda

  Politiek

BREDA - Breda krijgt aanstaande donderdag 18 nieuwe raadsleden. Afhankelijk van gekozen raadsleden die zitting nemen in het college zelfs 21. Dat betekent dat meer dan de helft van de Bredase raad dan uit nieuwelingen bestaat.


Update na tellen voorkeurstemmen
De vernieuwing is het gevolg van de uitslag van de raadsverkiezingen van woensdag 19 maart. Daarbij bleef de VVD de grootste partij met acht zetels, evenveel als D66. CDA en SP hebben ieder zes zetels.

De meeste nieuwkomers zitten bij de SP. Vijf van de zes raadsleden die donderdag de eed of belofte afleggen zaten niet in de raad. Dirk Uijl, Karen Vermariën, Jamal el Kaddouri en Ria Wiegeraad debuteren naast Patrick van Lunteren. Ook Bas Maes is nieuwkomer, al deed hij al wel ervaring op als commissielid.

D66 kent drie nieuwkomers in de nieuwe fractie van 8. Tim van het Hof, Mieke Nuijen en Faissal Boulakjar mogen zich voor het eerst vier jaar raadslid noemen. De kans is groot dat ook Ron van Loon doorschuift als Marianne de Bie doorschuift als wethouder.

De VVD laat in elk geval , Malu Vermeer, Carla Kranenborg-Van Eerd en Raymond Kouwenberg debuteren, maar mogelijk ook Sven Planken en Rick Zagers. De laatste twee zijn afhankelijk van mogelijke wethouders die voor hen op de lijst staan: Patrick Ernst en Hanneke van maanen.

Bij het CDA (6 zetels) debuteren Basile Lemaire, Jeroen Bruijns en Huib Jansen, zo blijkt na het tellen van de voorkeurstemmen. Als Bob Bergkamp weer wethouder wordt en het CDA levert een tweede wethouder dan komen toch ook de hoger geplaatsten Caspar Rutten en Hanna Grosfeld-Buda in de raad.

Groenlinks heeft Merijn Scheifes en Monica Tecklenburg als nieuwkomers, naast lijsttrekker en wethouderskandidaat Selcuk Akinci. Wordt de laatste daadwerkelijk uitgenodigd om plaats te nemen in het college dan is er weer plek voor Jos Koniuszek.

De uitgedunde fractie van de PvdA kent vijftig procent nieuwkomers: Jamal Nouhi en Henk van der Velde, al was de laatste eerder al politiek actief in Breda. Breda ‘97 (2 zetels) bestaat vanaf aanstaande donderdag uit Bernie van den Berg en nieuwkomer Pauline Ruijs-Lee.

De raad komst aanstaande woensdag om 19.30 uur eerst nog eens in de oude samenstelling bijeen. Dan volgen tijdens de rondvraag de gebruikelijke afscheidsspeeches. Daarvoor staan nog twee kleine zaken op de agenda, waaronder het uitreiken van de prijs voor het project Jeugd en politiek.

Donderdag is dan om 20.00 uur een korte vergadering met de nieuwe raad, die voornamelijk bestaat uit het afleggen van de eed of belofte en het installeren van de commissie die de geloofsbrieven van de raadsleden gaat onderzoeken.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief