Presentatie coalitieakkoord 2014-2018 bij ONS buurthuis. foto Wijnand Nijs
Presentatie coalitieakkoord 2014-2018 bij ONS buurthuis. foto Wijnand Nijs

‘Met zijn allen gaan bouwen aan Breda’

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

HOGE VUCHT - Ruimte en verbinding is de titel van het donderdagmiddag in buurthuis ONS gepresenteerde coalitieakkoord. Ruimte was er in het buurtrestaurant nauwelijks, verbinding des te meer. Het restaurant van de buurtcoöperatie stond afgeladen vol.

Politici van de vijf partijen die het eens waren geworden - PvdA, SP, CDA, GroenLinks en Breda’97 - maar ook collega’s van D66, belangstellenden en belanghebbenden kwamen kijken wat dit akkoord hun te brengen heeft voor de komende vier jaar.

De donderdagmiddag was ook de gelegenheid voor de wethouders om zich te presenteren aan de stad. Of eigenlijk, de beoogde wethouders, want pas 15 mei worden ze officieel beëdigd.

Patrick van Lunteren (SP) beet het spits af. Hij krijgt financiën, regio, jeugd, wonen en maatschappelijk vastgoed. Hoe gaat een SP-wethouder met het geld om, vroeg presentator van dienst Pien Rosmalen. “Wij van de SP zijn sociaal en zuinig, al helemaal met geld van een ander. We gaan het bestaande financieel beleid voortzetten.”

Bob Bergkamp (CDA) is een van de twee ‘zittenblijvers’. Hij wisselt wel van portefeuille. Economie, stedelijke ontwikkeling en sociale zaken vallen de komende vier jaar onder zijn verantwoordelijkheid. Hij benadrukte vooral het belang van een team. Zoals het college het de afgelopen vier jaar ook had gedaan. “Wij staan samen voor een opdracht. Die manier van werken behouden we. Dat je er samen voor wilt staan, dat is van cruciaal belang.” Hij noemde het een uitdaging voor zijn nieuwe collega’s. “Maar daar hebben we al eens over gesproken met elkaar.”

Miriam Haagh (PvdA) krijgt zorg, welzijn, onderwijs en wijkontwikkeling onder haar hoede. Zij kijkt uit naar het werken als wethouder. “De gemeente is de overheidslaag waar je het dichtst bij de mensen staat. Je bent echt in de wijk aanwezig, komt zelfs tot achter de voordeur.” Haar ambitie? “Dat Breda over vier jaar bekend staat als de zorgstad van Nederland, dat we een voorbeeld zijn voor hoe goed dat is geregeld.”

Selçuk Akinci (GroenLinks) is de andere blijver. Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur zijn zijn onderwerpen. “De decentralisaties waar we mee te maken krijgen, bieden kansen om verbindingen te leggen”, stelt hij. Iets dat ook onderling van groot belang is, haakt hij in op de woorden van Bergkamp eerder. “Na vier jaar moet niet elke wethouder met zijn eigen kokertje bezig zijn geweest. Dan hebben we het niet goed gedaan.” Akinci ziet ook een grote rol voor de stad. “Goede ideeën komen uit de stad, niet van de Claudius Prinsenlaan 10. We moeten met zijn alleen gaan bouwen aan Breda.”

Als laatste mocht Bernie van den Berg (Breda'97) vertellen over Sport, Openbare Ruimte en Wijken en Dorpen. "Gezien ons profiel zijn we natuurlijk erg blij met de wijken en dorpen. Sport zie ik zelf als de ideale manier voor verbindingen. Sport gaat door alle lagen van de bevolking."

Waarna de burgemeester het officiële eerste exemplaar in ontvangst nam van formateur Eric Smaling. “Ik ga dit zo snel mogelijk me eigen maken”, becommentarieerde Van der Velden het document. Zodat hij de komende vier samen met zijn collega’s de stad kan besturen.

Zelf lezen?
Download het coalitieakkoord (pdf)