Geen plannen spoorlijn Breda - Utrecht onder Rutte II

  Politiek

BREDA - De Domstad en Nassaustad zullen voorlopig echt geen directe spoorverbinding krijgen. Dat blijkt uit antwoorden die minister Schultz van Haegen heeft gegeven na vragen hierover uit de kamer. De spoorlijn zou momenteel meer kosten dan opleveren.


De Tweede-kamerleden Smaling van de SP en Tongeren van GroenLinks wilden van minister Schultz weten waarom het kabinet kiest voor verbreding van de A27 tussen Breda en Utrecht in plaats van de spoorlijn. Ook vroegen ze de minister of een gelijktijdige aanleg van zowel spoor als weg niet financieel voordeliger is.

De minister verwees in haar beantwoording op eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat de aanleg van de spoorlijn op dit moment niet verantwoord is. Wel gaf minister Schultz aan dat het Rijk tot 2028 nog 6 miljard per jaar zal investeren in wegen, openbaar vervoer en ook spoor. Hierbij verwacht de minister dat er vooral zal worden geïnvesteerd in verbetering van achterlandverbindingen. De kosten van een mogelijke spoorlijn tussen Breda en Utrecht worden geschat op zo'n 4 miljard.

De spoorlijn staat al langer op het wensenlijstje van de gemeente Breda. Eerder stelden de steden Utrecht, Breda, Dordrecht, Oosterhout en Gorinchem gezamenlijk een plan op voor de komst van de spoorlijn. Ook de provincie was unaniem voorstander van het plan. Tot nu toe zonder resultaat.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief