Logo bredavandaag.nl
bron http://pvdabreda.nl
bron http://pvdabreda.nl

Jamal Nouhi: 'Als het aan mij ligt, blijf ik bij de PvdA'

  Politiek

BREDA - De uitspraken van het Bredase Raadslid Jamal Nouhi over homorechten in Marokko werden landelijk nieuws. Veel mensen betichten hem van homohaat en onverdraagzaamheid. Zelf beweert hij enkel een discussie te willen starten over het exporteren van normen en waarde. “Belachelijk dat mensen beweren dat ik onderdeel ben van de 5e colonne!”


Dat er reacties zouden komen op zijn uitlatingen had Nouhi wel enigszins verwacht. Wel is hij geschrokken van het aantal mensen dat zegt zich beledigd te voelen. “Zoals ik ook in mijn persbericht heb aangegeven wilde ik een discussie op gang brengen over de manier waarop wij onze normen en waarde exporteren, als dat lukt ben ik tevreden.”

Volgens Nouhi is de manier waarop organisaties als Human Rights Watch (HRW) westerse normen en waarde exporteren niet goed. “Ik hoop echt dat die discussie er echt komt, want de tactiek van HRW mist elke sensitiviteit. Wij vinden het importeren van normen en waarde zelf ook not done.”

Als voorbeeld noemt hij het sinterklaasfeest dat sommige VN-medewerkers betitelen als een racistisch feest. “Dan staat heel het land op zijn achterste poten, dat is precies het gevoel dat in Marokko heerst wanneer je het over homorechten hebt. Daarom maakte ik ook de vergelijking tussen homofilie en pedofilie, je hebt te maken met een ander land.”

HRW doet volgens Nouhi goed werk op het gebied van mensenrechten. Hij benadrukt dat ook homorechten hiervan onderdeel zijn. “Ik ben ook geen homofoob en heb gewerkt met homoseksuele collega’s, die mensen zijn er gewoon ook.”

De suggestie dat hij een typisch voorbeeld is van de vijfde colonne werpt Nouhi verre van zich. “Dat is belachelijk, ik heb me altijd ingezet voor Nederland. Ik ben ex-militair en trots op het feit dat ik een Nederlander ben, dat laat ik me ook door niemand ontnemen.”

De gesprekken met fractievoorzitter Van der Velde noemt Nouhi teleurstellend. “De PvdA is momenteel heel erg bezig met haar imago. Doordat de media zo tekeer ging is er niet goed gekeken welke doel ik met mijn uitspraken voor ogen had. Van der Velde gaat nu de discussie uit de weg, maar ik geef nog niet op.”

Nouhi wil eerst een goed gesprek met het landelijk bestuur voordat hij zijn lidmaatschap opzegt. Zijn zetel gaat hij sowieso houden. “Als het aan mij ligt, blijf ik bij de PvdA."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief