Logo bredavandaag.nl
hennepkwekerij

Raad: Onderzoek naar gereguleerde wietteelt Breda

  Politiek

BREDA - Een meerderheid van de raad heeft woensdagavond het college de opdracht gegeven onderzoek te doen naar gereguleerde wietteelt. Alleen VVD en CDA stemden tegen een motie.


De motie werd ingediend door GroenLinks, BOB, D66, SP en Trots/OPA en PvdA samen een ruime meerderheid van de Bredase raad. Daarmee werd coalitiepartner CDA verrast. Het initiatief volgt op een gerechtelijke uitspraak onlangs in Groningen. Daar kregen twee wiettelers geen straf opgelegd omdat ze zich volgens de rechter aan het gedoogbeleid hadden gehouden. Hun teelt paste volgens de rechter binnen de kaders: het belang van de volksgezondheid en het handhaven van de openbare orde.

In de motie wordt verwezen naar de ondertekening van het manifest joint regulation door burgemeester Van der Velden. Hij ondertekende dat samen met 40 andere burgemeesters. Minister Opstelten (VVD) is tot op heden fel tegen het gereguleerd telen van wiet.

Volgens de motie is de gerechtelijke uitspraak feitelijk een sein dat wietteelt gedoogd kan worden onder bepaalde voorwaarden. De Groningse telers hielden zich op alle andere vlakken dan het op zich zelf verboden telen van wiet aan de wet. Ze betaalden belasting, tapten geen stroom af en hielden zich aan de wet. Op die manier boden ze de coffeeshops een 'legale' aanvoer van wiet. Die zogenaamde illegale achterdeur is velen een doorn in het oog.

Breda zou dus moeten onderzoek of het gereguleerd telen mogelijk is en of aan welke voorwaarden telers en coffeeshops zouden moeten voldoen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief