Logo bredavandaag.nl
foto Flickr
foto Flickr

College: ‘Gereguleerde wietteelt niet mogelijk'

  Politiek

BREDA - Gereguleerde hennepteelt is niet mogelijk zonder medewerking van justitie. Dat laat burgemeester Van der Velden weten aan de gemeenteraad. Een onderzoek naar de voorwaarden met een proef gaat er niet komen, schrijft hij.


De Bredase raad had het college opgedragen te onderzoeken of gereguleerde teelt mogelijk zou zijn voor Breda. De burgemeester concludeert dat een proef alleen mogelijk is als er landelijk juridisch ruimte voor gegeven wordt. “Zoals aangegeven is het kabinet vooralsnog niet bereid om de gevraagde ruimte te geven.”:

De Bredase gemeenteraad dacht dat er mogelijkheden zouden zijn omdat de strafrechter in Groningen twee telers vrijsprak van vervolging. Desondanks blijft telen van hennep strafbaar, concludeert Van der Velden. "Dit laat onverlet dat justitie mag optreden tegen hennepteelt en dus de geteelde hennep in beslag mag nemen en vernietigen." Hij besprak de motie in driehoeksoverleg met justitie en politie en kreeg daar deze constatering bevestigd. Ook stelt hij dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep is gegaan.

Een ander bezwaar tegen een pilot met gereguleerde teelt is volgens de burgemeester van de wijziging van de Opiumwet, die op 1 maart 2015 ingaat. Door deze wijziging kunnen alle schakels in de voorfase van cannabisproductie worden aangepakt. “Er is nog niet bekend of de wijzigingen van de wet gevolgen hebben voor reguleren van de hennepteelt”, schrijft Van der Velden. Hij verwacht zelfs dat de belemmeringen steeds groter gaat worden.

De burgemeester geeft aan dat het standpunt van de raad hem duidelijk is en dat hij zich in het verleden ook al hard heeft gemaakt voor proeven met hennepteelt Zo stuurde hij eerder een brief aan de minister om aan te geven dat Breda graag wil meewerken aan een proef en ondertekende hij een brief namens meerdere burgemeesters waarin gepleit werd voor gecertificeerde en gereguleerde cannabisteelt. Beiden vonden geen gehoor bij minister Opstelten.

In de brief geeft de burgemeester aan dat Breda blijft wel pleiten en aandringen bij de landelijke overheid om ruimte te krijgen voor een landelijke proef met gereguleerde hennepteelt. Een onderzoek naar eenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief