Paul Depla.
Paul Depla. (YouTube)

Breda kiest Paul Depla als nieuwe burgemeester: 'Lef, daadkracht en natuurlijk gezag'

  Politiek

BREDA - De nieuwe burgemeester van Breda wordt Paul Depla. Dat werd woensdagavond bekend gemaakt, nadat de gemeenteraad er meer dan 3,5 uur over vergaderd heeft. Dat gebeurde in het geheim. Eigenlijk zou de naam van de burgemeesterskandidaat om half acht 's avonds bekend gemaakt zou worden, maar dat werd kwart voor elf. 


De keuze is dus gevallen op PvdA-lid Paul Depla. Eerder was hij wethouder in Nijmegen, sinds 2010 is hij burgemeester in Heerlen. 

De nieuwe burgemeester moet per 1 maart aan de slag gaan als opvolger van Peter van der Velden (PvdA). Die nam per 1 januari officieel afscheid na tien jaar burgemeesterschap. De voorgangers van Van der Velden waren VVD’ers Rutten en Nijpels. 

Populaire stad
Breda was ongekend populair onder sollicitanten. Commissaris van de Koning Wim van de Donk ontving 26 sollicitatiebrieven. Onder de sollicitanten waren 10 mensen VVD’ers, 8 sollicitaten hadden een CDA achtergrond, 4 PvdA, 1 D66. Van 3 sollicitanten was de politieke kleur niet bekend. Onder de brievenschrijvers waren 11 (oud) burgemeesters, drie (oud) wethouders. Zes sollicitanten waren afkomstig uit de overheid, 4 sollicitanten uit de particuliere sector of de vrije beroepen.

De Bredase raad stelde afgelopen zomer een profielschets op. Daarin stond dat de nieuwe burgemeester een netwerker zou moeten zijn, boven de partijen moet staan en van carnaval zou moeten houden.  Bovendien zou de nieuwe burgemeester een Haags netwerk moeten hebben.

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief