Logo bredavandaag.nl
gemeente Heerlen

Paul Depla over Breda, reguliere wietteelt en zijn liefde voor PSV (Video)

  Politiek

BREDA -  Na een lange raadsvergadering werd woensdagavond bekend dat Paul Depla de nieuwe burgemeester van Breda wordt. De toekomstige burgervader zegt uit te zien naar zijn nieuwe baan en woonplaats. "Niet raar dat mijn voordracht zo lang duurde."

Gefeliciteerd met uw nieuwe functie als burgemeester van Breda.
"Dank u!"


Wat was voor u de reden om te solliciteren op deze functie?
"Daar zijn eigenlijk drie redenen voor. Allereerst heb ik als burgemeester van Heerlen veel ervaring opgedaan op het gebied van regionale samenwerking, het benutten van economische kansen en criminaliteit en veiligheid. Zaken die ook in Breda spelen."

"Ten tweede blijkt uit de profielschets dat Breda zoekt naar een burgemeester met eigenschappen die passen bij mijn kwaliteiten. Ik ben een burgemeester die initiatief wil nemen en wil netwerken. Die de belangen van Breda wil behartigen in Den Bosch, Den Haag en Brussel. Een burgemeester die op onorthodoxe wijze de openbare orde en veiligheid aanpakt. Ik ben niet iemand die alleen op de winkel wil passen."

"Derde reden is Breda, de mooiste stad van Brabant. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven en hou van die stad, maar Breda heeft iets bijzonders. Het is een stad met een bijzondere ligging, een dynamisch centrum en een prachtig buitengebied."

Wat zijn uw ambities met de stad?
"Het eerste wat ik ga doen is wortelen in de stad. Gevoel krijgen voor de verenigingen, organisaties en bedrijven. Voelen wat er speelt. Een burgemeester moet vooral vragen stellen. Als wethouder verwacht men dat je op een gegeven moment doelpunten maakt op het veld. Een burgemeester is meer een coach aan de zijkant. Ik wil verder vooral het werk van burgemeester Van der Velden voortzetten en een volgende stap maken op het gebied van regionale samenwerking."

Wat is de grootste uitdaging van Breda?
"Ervoor zorgen dat de economische kansen van de stad en regio ook echt benut worden. Dat er een HSL verbinding tussen Utrecht en Breda komt. Verder wil ik me richten op de veiligheid en overlast in de wijken en dorpen van Breda."

Ben u van plan om reguliere wietteelt in Breda op de agenda te krijgen?
“Dat kan alleen als de gemeenteraad en het college dat wil. Je moet als burgemeester geen dingen willen opleggen, zeker niet op zo’n gevoelig dossier. In Heerlen is er bijna raadsbrede steun voor het initiatief, dan neem je als burgemeester ook sneller het voortouw."

"Ik denk wel dat het huidige systeem op veel vlakken faalt. Vooral in het kader van gezondheid en overlast. Ik sta dan ook achter wat ik in Heerlen heb gedaan, maar ik laat me leiden door wat de Bredase raad wil. Je bent er niet voor jezelf, je bent geen gekozen burgemeester.”

Wat vindt u van het feit dat de gemeenteraad drieënhalf uur nodig had om tot een uw voordracht te komen?
"Dat vind ik goed. De raad kiest een keer in de tien jaar een burgemeester, dus dan is het niet raar dat dit besluit niet effe tussen de soep en de aardappel door wordt genomen. Dat dit voor de kandidaten zenuwslopend is kan ik bevestigen. Elke kandidaat heeft zijn sterke en zwakke punten, dat het zo lang duurt is dus niet zo vreemd."

Wat is uw zwakke punt?
"Ik ben soms wat ongeduldig. Dit kan ervoor zorgen dat ik af en toe ver voor de muziek uitloop."

Het gerucht gaat dat u supporter van PSV bent.
"Ik ben geboren in Eindhoven en heb een tijd gebasketbald? bij PSV. De club zit dan ook in mijn hart. Als jong menneke zat ik al op de tribune te kijken naar Willy van der Kuijlen en Jan van Beveren onder leiding van Kees Rijvers. In die periode ben ik een fanatieke supporter geworden. Maar NAC is een mooie club en ik weet zeker dat ik ook van die club ga houden."

Nog een boodschap aan de burgers van de stad?
"Ik hoop op een mooie samenwerking en dat we met elkaar mooie dingen voor de stad voor elkaar krijgen."

Bekijk ook de video van BredaNu over de voordracht van Paul Depla als burgemeester van Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief