Afbeelding
Tim van het Hof

Bredase burgers positief over kennismaking met burgerbegroting

Politiek

BREDA - Een delegatie van raadsleden, gemeenteambtenaren en bewoners van Breda was vorige week vrijdag op bezoek in Antwerpen. Daar maakten zij kennis met de burgerbegroting van het district Antwerpen. “Het moet een proces zijn waar mensen zelf ook geloof in hebben”, aldus verantwoordelijk wethouder Patrick van Lunteren.

Bredanaren Koert Glazenburg en Bert van de Haar hebben een goede indruk overgehouden aan hun bezoek in de Belgische stad. De getrapte manier waarop de Antwerpse burgers hun stempel kunnen drukken op de begroting noemen ze efficiënt en transparant. “Goed dat ze een systeem hebben bedacht waarbij consensus nodig is om een plan goed te keuren”, vindt Glanzenburg. “Op die manier voorkom je dat iemand met een vlotte babbel de tafel kan overheersen”, vult Van de Haar aan.

Ook wethouder Patrick van Lunteren is positief over de manier waarop de burgers in Antwerpen worden betrokken bij het politieke proces. “Veel mensen zijn hun vertrouwen in de politiek kwijt. Het grote aantal WOB-verzoeken dat de gemeente krijgt is daar een signaal van.” Volgens Van de Haar krijgt de bewoner door de burgerbegroting ook een mooi inkijkje in wat dingen kosten. “In Antwerpen kost bijvoorbeeld een vierkante meter trottoir 120 euro, dat vind ik best veel.”

Van de Haar vermoedt dat een stadsbestuur zich door een burgerbegroting ook minder snel zal wagen aan prestige-projecten. “Daar heeft de burger vaak helemaal geen baat bij en staat alleen goed op de cv van de wethouder.” Glazenburg is het daarmee eens maar tekent daarbij aan dat als de inwoners het hadden mogen bepalen, het Chassétheater er niet was gekomen. Want ondanks dat er drie wethouders over zijn gestruikeld, is het Chassétheater nu wel een visitekaartje van de stad. “Het college zal bijvoorbeeld een beslissing als het doortrekken van de Mark naar de haven nog beter moeten uitleggen”, zegt Van Lunteren.

De drie heren zijn er ook van overtuigd dat het geld door de bewoners beter wordt besteed dan door een gemeente. Van de Haar: “De buurt is veel beter in het oppikken van signalen,  zo krijg je geen speelplaatsen bij bejaardentehuizen.” Volgens wethouder van Lunteren heeft het district Antwerpen ook de ervaring dat het geld beter wordt besteed. Daarnaast zou de burgerbegroting ook een aanjager zijn voor burgerparticipatie. “Als je weet wat het planten van een boom kost ben je sneller geneigd om mee te helpen bij het graven van een gat in de grond”, aldus Van de Haar.

Een burgerbegroting valt of staat met het aantal en soort participanten. Van Lunteren benadrukt dat de burgerbegroting in balans moet zijn met het aantal participanten. “Belangrijk is ook het cliëntelisme uit te filteren.” Glazenburg, die ook vice-voorzitter is van wijkraad IJpelaar/Overakker, heeft hier ook over nagedacht. “Ik mag het misschien niet zeggen, maar wellicht is het slim om de wijkraden buitenspel te zetten. Het moeten mensen zijn die los staan van wat voor soort vereniging dan ook."

Er zitten wat verschillen tussen Breda en het district Antwerpen. Zo gaat de Vlaamse deelgemeente niet over alle beleidspunten en is het budget een stuk kleiner. Kijkend naar de Bredase situatie ziet Van Lunteren mogelijkheden om de burger te betrekken met de hulp van de HBO-gameopleiding van het NHTV. “Die kunnen ons helpen met het maken van, bijvoorbeeld, een game om de bewoners op een makkelijke en aantrekkelijke manier te betrekken bij een burgerbegroting.” Glazenburg gaat zijn eigen netwerk aansporen om mee te doen met een burgerbegroting. “Richten jullie je maar op de jongeren, dan doen wij de ouderen wel”, zegt hij tegen de wethouder.

Hoeveel geld er beschikbaar is of over welke thema’s de burgerbegroting gaat is nog niet duidelijk. De gemeente gaat nu verder met het verzamelen van input om te kijken hoe een Bredase burgerbegroting er uit moet zien. “Ik ga als wethouder nu ook niet zeggen dit gaan we zus en zo doen. Dan zou ik het toch weer van bovenaf opleggen en dat is net niet de bedoeling. Het moet een proces zijn waar mensen zelf ook geloof in hebben.”