Logo bredavandaag.nl
Nieuwkomers D66 kandidatenlijst 2014. foto Wijnand Nijs
Nieuwkomers D66 kandidatenlijst 2014. foto Wijnand Nijs

Nieuwe D66-fractievoorzitter Van het Hof: 'Ik heb mijn jeugdig enthousiasme mee'

  Politiek

BREDA - Geheel onverwachts werd dinsdag Tim van Het Hof naar voren geschoven als nieuwe fractievoorzitter van de D66-fractie in Breda. Door het besluit van Paul de Beer om een stap terug te doen krijgt de jonge politieke carrière van Van het Hof een kickstart die veel belooft voor de toekomst.


Heb je lang moeten nadenken voordat je de functie van fractievoorzitter accepteerde?
“Jawel. Het is geen makkelijke keuze en ik heb dit zowel privé, zakelijk als politiek met veel mensen besproken. Heb ik hier wel tijd voor? Wil ik dit? Je bent nu wel de voorman van D66 in Breda.”

Wat heeft je doen besluiten om het toch te doen?
“Het is geen besluit van mij alleen, maar van heel de fractie. Toen Paul kenbaar maakte het stokje te willen overdragen hebben we gekeken waar we de accenten op willen leggen. Hieruit kwam naar voren dat we vooral de nadruk willen leggen op jongeren, onderwijs, cultuur en ruimte voor duurzaamheid. Daarna hebben we gekeken bij wie deze onderwerpen het beste passen en zo kwamen we bij mij uit.”

Wat maakt jou een goede leider?
“Ik vind het vreemd om van mezelf te zeggen dat ik een goede leider ben. Als anderen dat zeggen, dan hebben ze vertrouwen in je en dat vertrouwen heb ik binnen de fractie. Daarnaast heb ik op een aantal dossiers wel de leiding genomen zoals bijvoorbeeld veiligheid en gemeentelijke dienstverlening. Boven alles ben ik democraat, een teamspeler en benaderbaar voor alle Bredanaars."

Wat ga je anders doen dan Paul de Beer?
“Ik denk niet dat ik inhoudelijk veel dingen anders gaan doen dan in het verkiezingsprogramma  staat. Ik heb mijn jeugdig enthousiasme mee en zal waarschijnlijk door de fractie soms worden teruggeroepen omdat ik wat stappen oversla. Gelukkig hebben we een goede fractie van professionals.”

Paul de Beer blijft in de fractie zitten, is dat niet lastig als nieuwe fractievoorzitter?
“Het maakt het voor mij makkelijker. Ik heb veel van hem mogen leren, net als van de andere fractieleden. Paul heeft zich altijd verantwoordelijk gevoeld voor het geheel en zo voel ik dat ook. Fractievoorzitter ben je niet in je eentje.”

Gaat D66 nu ook de banden met het CDA aanhalen?
“Het is geen geheim dat ik het met CDA-raadsleden Basile Lemaire en Jeroen Bruijns goed kan vinden. Elk raadslid heeft zijn eigen vrienden binnen de raad, maar primair probeer je met de fractie zoveel mogelijk te bereiken wat er in het partijprogramma staat. Met Basile kan ik het goed vinden op het gebied van regelgeving, qua duurzaamheid sta ik dichter bij GroenLinks.”

De sfeer binnen de gemeenteraad is momenteel vrij gespannen. Zie je voor jezelf als fractievoorzitter nog een rol weggelegd om dit te verbeteren?
“Ik ben nieuw en neem daardoor ook een nieuwe dynamiek met me mee. Waartoe dat gaat leiden ligt ook aan de manier waarop anderen daarop reageren. Ik heb wel altijd geïnvesteerd in relaties met andere partijen en nooit iemand uitgesloten vanwege programma of persoon."

Wanneer is je fractievoorzitterschap geslaagd?
“Als we een mooier, beter en gezonder Breda hebben. Verder vind ik het belangrijk dat de kiezer zich serieus genomen voelt en weet dat D66 openstaat voor iedereen."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief