Logo bredavandaag.nl
gemeente Breda

SP: Gaat Breda onterechte boetes Fraudewet terugbetalen?

  Politiek

BREDA - De Bredase SP-fractie wil weten van het college of en hoeveel Bredanaars een later bleek onterecht betaalde boete opgelegd hebben gekregen. Ook wil de fractie weten of Breda van plan is deze boetes terug te betalen, mochten ze onterecht zijn opgelegd.


Dat stelt de fractie in artikel 41-vragen aan het College van burgemeester en wethouders. Aanleiding voor de vragen is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), eind november 2014. Daarin werd uitgesproken dat boetes die zijn opgelegd onder de Fraudewet soms te zwaar zijn, onder meer omdat mensen niets te verwijten valt. Minister Asscher heeft onlangs laten weten dat hij de Fraudewet gaat aanpassen, maar dat het kabinet geen voorstander is van terugbetalen van eerder opgelegde onterechte boetes. Dit zou te kostbaar zijn.

Volgens de SP heeft een aantal andere gemeentes inmiddels besloten de boetes die sinds 1 januari 2013 zijn opgelegd opnieuw te gaan beoordelen. Deze gemeentes gaan onterecht toegekende boetes wel terugbetalen.

“De SP fractie is van mening dat het argument van het kabinet voorbij gaat aan het rechtsgevoel van veel mensen. Onterechte boetes horen terug betaald te worden, zeker in die gevallen waar mensen niet met opzet regels overtreden hebben”, schrijft de fractie.            

        

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief