Logo bredavandaag.nl
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

‘Onderzoek impact van georganiseerde criminaliteit in Breda’

  Politiek

BREDA - Breda moet onderzoeken wat de omvang en impact van georganiseerde criminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan zijn in de stad en dorpen. Dat heeft de raad in een motie opgedragen aan het college van burgemeester en wethouders.


De motie werd tijdens de behandeling van de voorjaarsnota ingediend door Basile Lemaire (CDA), Carla Kranenborg-van Eerd (VVD), Cees van der Horst (BOB) en Bas Maes (SP) ondersteunden de oproep. De motie had daarmee een ruime meerderheid. Uiteindelijk stemde alleen TROTS/OPA tegen.

Aanleiding voor motie en onderziek is de situatie in Tilburg, aldus CDA-fractievoorzitter Peter Elbertse. “We zijn geschrokken van een eerder onderzoek uit Tilburg. Daaruit bleek dat er 800 miljoen euro per jaar omgaat in georganiseerde misdaad en criminele infrastructuren rondgaat. Dat is meer dan de gehele Tilburgse gemeentebegroting.”

Het CDA vreest dat dat in Breda niet veel anders zal zijn. "Maar we weten het op dit moment niet", gaf Elbertse tijdens de vergadering aan. "We hebben geen idee van de omvang van ondermijnende criminaliteit en de achterliggende infrastructuren. Willen we ingrijpen, willen we Breda weer veilig en leefbaar maken, dan moeten we eerst die kennis hebben. Daarom willen wij, samen met de VVD, dat we dit inzicht krijgen en roepen we op tot een diepgravend onderzoek zodat we hard en doeltreffend kunnen ingrijpen."
 


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief