foto Pepijn Nagtzaam
foto Pepijn Nagtzaam

Analyse: Breda stevent af op college met VVD, D66, PvdA en GroenLinks

Politiek

ANALYSE - VVD-fractievoorzitter Boaz Adank gaat donderdagochtend samen met zijn fractiegenoot Daan Quaars peilen hoe de verschillende politieke partijen denken over een nieuw stadsbestuur. Daarna presenteert de VVD een informateur.

Voor de hand liggend is dat VVD en D66 elkaar vinden. Beide partijen waren afgelopen jaar na de verkiezingen al samen aanzet in de mislukte formatie, waarin ze gepasseerd werden door CDA en SP, die Breda’97, GroenLinks en PvdA met zich meekregen. VVD en D66 trokken afgelopen jaar ook al samen op in de oppositie. 

Bij het zoeken van de partijen die samen met de liberale partijen een nieuw collegeprogramma gaan schrijven, staan volgens VVD ‘vertrouwen en gemeenschappelijke inhoud’ voorop. Daarmee kan er een streep door de huidige coalitiepartij SP. De socialisten toonden zich het afgelopen jaar in de raad zeer fel richting oppositie, bovendien is er bij de VVD weinig vertrouwen in wethouder Patrick van Lunteren.

Ook het CDA kan rekenen op wantrouwen. Het wordt de partij nog steeds kwalijk genomen dar er na de verkiezingen onverwachts met de PvdA, GroenLinks, Breda’97 en SP werd verder gegaan. Bovendien botst het op persoonlijk vlak tussen de toonaangevende personen aan beide kanten.

VVD, maar ook D66, hamerde op het belang van een stabiele coalitie, met een ruimte meerderheid. PvdA en GroenLinks komen daarmee in beeld. Een coalitie met die vier partijen heeft 22 zetels van de 39 en daarmee lucht voor eventuele afwijkende meningen en afwezigheid wegens ziekte of vakantie tijdens bepalende vergaderingen.

Voor de hand liggend is dat er een extra wethouder komt. Die zesde wethouder was er tot vijf jaar geleden, maar werd door VVD, D66, GroenLinks en CDA vanuit bezuinigingsoogpunt geschrapt. Inmiddels heeft Breda veel taken van het rijk overgenomen en is de begroting tot boven de 600 miljoen toegenomen.

Met zes wethouders kunnen VVD en D66 ieder twee bestuurders leveren. PvdA (Miriam Haagh) en GroenLinks (Selçuk Akinci) zouden dan met de huidige wethouders doorgaan, waarmee in elk geval een deel van het bestuur continuïteit heeft.

Gezien de aanstaande vakantie en de dossiers die er liggen, ligt het voor de hand dat de partijen er alles aandoen om er op korte termijn uit te komen. Ook al is het reces na donderdag, de stad moet wel bestuurd worden. En tot de volgende raadsvergadering in september wethouders zonder steun op de winkel laten passen, dat lijkt niet voor de hand liggend.