Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

GroenLinks valt af; VVD, D66, PvdA en SP gaan samen nieuwe coalitie smeden

  Politiek

BREDA – De nieuw te vormen coalitie van Breda zal bestaan uit VVD, D66, PvdA en SP. Dat heeft informateur Alfred Arbouw vanavond bekendgemaakt. GroenLinks, dat twee weken terug zelf de stekker uit de huidige coalitie trok, staat hierdoor buitenspel.


Arbouw geeft geen reden waarom GroenLinks niet langer welkom is. “Er zijn heel veel gesprekken gevoerd. Op basis daarvan is mijn conclusie dat de grootste kans op een stabiele en breed gedragen coalitie met genoemde vier partijen is”, aldus VVD’er Arbouw, die zelf ex-wethouder is.

Hij gaat, op verzoek van de betrokken partijen, zelf de formatie leiden. Dinsdag wordt benut om de te volgen procedure vast te leggen, de echte formatiegesprekken beginnen pas woensdag. Hoe lang die gaan duren, durfde Arbouw nog niet te zeggen. “Normaal gesproken duurt zo’n formatie al gauw twee weken, maar het is vakantietijd en dan kan het wel wat langer duren.”

VVD (8 zetels), D66 (ook 8), SP (6) en PvdA (3) hebben samen 25 van de 39 zetels in de Bredase gemeenteraad. Zoals het er nu uitziet, zullen VVD en D66 straks elk twee wethouders leveren. PvdA en SP krijgen er dan elk één. Namen circuleren al volop. Boaz Adank en Arbouw zelf worden genoemd als de nieuwe VVD-wethouders. Paul de Beer is in beeld voor een van de D66-posten. Miriam Haagh (PvdA) en Patrick van Lunteren (SP) kunnen als wethouder blijven zitten, al zou die laatste ook wel eens stuivertje kunnen wisselen met SP-fractievoorzitter Bas Maes.

Maar dat zijn geluiden uit de wandelgangen van het stadhuis. Volgens Arbouw is het nog veel te vroeg om over de invulling van die wethoudersposten te praten. “Iedereen begint graag met de poppetjes. Maar we zullen eerst praten over de inhoud van het nieuwe collegeprogramma, daarna krijgen we het over de portefeuilleverdeling en pas aan het eind komen de poppetjes.”

Op 15 juli viel een meerderheid voor de huidige coalitie weg, omdat GroenLinks het vertrouwen opzegde. Aanleiding was gedoe over de voorgenomen fusie van het Breda’s Museum en MOTI, het hoodpijndossier van wethouder Selçuk Akinci (GroenLinks). De vijf partijen die het dagelijks bestuur van Breda vormden (SP, PvdA, GroenLinks, CDA en Breda ’97) hadden al de kleinst denkbare meerderheid in de gemeenteraad: 20 van de 39 zetels.

Nu die meerderheid was weggevallen, moest gezocht worden naar een nieuwe coalitie. Daarvoor moest wel een hoop oud zeer worden weggepraat. Hiervoor nam de VVD, als winnaar van de laatste raadsverkiezingen, het voortouw. Oud-gedeputeerde Yves de Boer begon als verkenner, waarna Alfred Arbouw als informateur verderging. Al snel werd duidelijk dat hij aankoerste op een nieuwe coalitie van vier partijen, waarin VVD en D66 (elk acht zetels) zeker zouden plaatsnemen. CDA en Breda'97 kwamen vorige week al buitenspel te staan. Van het trio PvdA, GroenLinks en SP zou nog één partij moeten afvallen. Dat is dus GroenLinks geworden.

Overigens is het oude college van B en W nog altijd in functie, de vijf wethouders werken lopende zaken af totdat hun opvolgers zijn geïnstalleerd. Zoals de zaken er nu voorstaan, zal Breda in elk geval afscheid nemen van de wethouders Bob Bergkamp (CDA), Bernie van den Berg (Breda'97) en Akinci (GroenLinks). FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief