Logo bredavandaag.nl
D66-fractievoorzitter Paul de Beer bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014.
D66-fractievoorzitter Paul de Beer bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. (Peter Visser)

Arbouw terug als wethouder, drie debutanten in college

  Politiek

BREDA - VVD en D66 brengen drie nieuwe onervaren wethouders in bij de nieuwe coalitie samen met SP en PvdA. Van de vier wethouders die beide partijen samen leveren heeft alleen Alfred Arbouw (VVD) bestuurlijke ervaring.


Marianne de Bie en Paul de Beer nemen namens D66 plaats in het college. Arbouw krijgt fractievoorzitter Boaz Adank naast zich aan de collegetafel. Patrick van Lunteren (SP) en Miriam Haagh (PvdA) completeren het nu zes koppen tellende bestuur van Breda.

Met de portefeuilles is ook geschoven. Van Lunteren heeft zijn hoofdpijndossier financiën overgedaan aan Paul de Beer, die ook Duurzaamheid en Sport  krijgt. De komst van de zesde wethouder, door de vier partijen noodzakelijk geacht vanwege de grote decentralisaties en het extra werk dat daarbij komt kijken, geeft ook lucht bij Haagh en dezelfde Van Lunteren.

Alfred Arbouw pakt voor een deel weer zijn oude pakket van voor de verkiezingen op. Hij gaat de grote projecten als Via Breda en Achter de Lange Stallen doen en wordt verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening. Officieel heet dat dan Stedelijke ontwikkeling en Regio.

Opvallend is dat Marianne de Bie twee potentieel lastige klussen krijgt. Zij wordt namens D66 verantwoordelijk voor Cultuur én dus de museumkwestie. Daarnaast gaat zij  re-integratie doen, waarbij de stad worstelt met de door de overheid opgelegde korting op het budget.

Boaz Adank gaat als nieuwkomer onder meer Economische Zaken, mobiliteit en de evenementen doen, waarmee hij feitelijk het stokje van partijgenoot Cees Meeuwis overneemt. Miriam Haagh blijft verantwoordelijk voor onderwijs en onder meer de Zorg, waaronder de WMO.

Van Lunteren blijft de Maatschappelijke Opvang onder zijn hoede houden, evenals het Jeugdbeleid en Wonen en Wijkaanpak. Burgemeester Depla blijft verantwoordelijk voor de veiligheid en representatie.

De nieuwe coalitie presenteert donderdag het nieuwe akkoord met de titel Focus op Vooruitgang. 2 september worden de wethouders tijdens een extra raadsvergadering geïnstalleerd.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief