Paul Depla is maandag 16 maart geïnstalleerd als burgemeester van Breda.
Paul Depla is maandag 16 maart geïnstalleerd als burgemeester van Breda. Wijnand Nijs

Taskforce: Investeer 50 miljoen in regionale plukzeteams drugscriminaliteit

Politiek

BREDA - De burgemeesters van de Taskforce Brabant-Zeeland willen dat 50 miljoen euro extra wordt ingezet voor het opzetten van regionale plukzeteams. Dat geld moet terugverdiend worden met de inkomsten van deze plukzeteams. “Geld van criminelen wordt ingezet voor de bestrijding van de criminelen”, aldus de Bredase burgemeester Depla. “Op die manier pak je ze twee keer.”

Het geld moet komen bovenop de drie miljoen die het kabinet op Prinsjesdag toezegt aan de drie zuidelijke provincies voor de bestrijding van zware criminaliteit. De 12 burgemeesters van de Taskforce hebben om de onorthodoxe maatregel gevraagd bij de minister van Veiligheid en Justitie, die dit mogelijk ook meeneemt in het pakket aan maatregelen dat het kabinet op Prinsjesdag presenteert.

De vijftig miljoen die de taskforce wil, is gebaseerd op eerdere ervaringen. “In het verleden is twee miljoen geïnvesteerd in plukzeteams”, aldus een woordvoerder van de gemeente Breda. “De verwachting was dat dit zes miljoen zou opleveren in twee jaar. Dat is uiteindelijk 21,8 miljoen geworden.”

Nu gaat het afgepakte geld naar de algemene middelen van de minister van financiën. “Door het afgepakte geld te investeren in de aanpak van drugscriminaliteit kun je ze nog meer geld afpakken en pak je ze nog eens aan met hun eigen geld”, stelt burgemeester Paul Depla van Breda. “Bovendien heb je op deze manier een verdienmodel voor de aanpak van deze criminaliteit.”

In 2013 haalde de Taskforce - toen nog alleen de 5 grote Brabantse Steden - in de eerste elf maanden van dat jaar 96 miljoen euro binnen aan opgelegde aanslagen en in beslag genomen crimineel vermogen, waarvan alleen al 60 miljoen in Tilburg werd behaald door het opleggen van belastingheffingen. Een jaar eerder haalde de Taskforce op deze manier 30 miljoen binnen. Aan plukzegeld werd het door het Integraal Afpakteam Brabant in beslag genomen vermogen verdubbeld van 6 miljoen in 2012 tot 12 miljoen in 2013.

Depla stelt dat de aanpak van criminaliteit om dit soort maatregelen vraagt. “Criminelen houden zich sowieso niet aan regels. Dat vraagt aan de overheid om innovativiteit en creativiteit en om minder bureaucratie.”

Het geld moet volgens de Bredase burgervader provinciebreed ingezet worden. “Criminelen houden zich niet aan grenzen, gebieden en bureaucratie. We moeten voorkomen dat we in kokers denken en zorgen dat we het geld inzetten waar het nodig is.”

Mits toegekend, gaat de Taskforce verantwoording afleggen over de besteding. “Uiteraard”, aldus Depla, “zodat duidelijk is dat dit niet wordt besteed aan losliggende stoeptegels.”