Logo bredavandaag.nl
Breda gaat van maandag 28 september 18.00 uur tot en met donderdag 18.00 uur 250 vluchtelingen opvangen in het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg.
Breda gaat van maandag 28 september 18.00 uur tot en met donderdag 18.00 uur 250 vluchtelingen opvangen in het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg. (Wijnand Nijs)

Update: Breda gaat 250 vluchtelingen crisisopvang verlenen

  Politiek

BREDA - Wethouder en loco-burgemeester Alfred Arbouw heeft maandagmiddag aangekondigd dat Breda 250 vluchtelingen tijdelijk gaat opvangen. Het gaat om crisisopvang, vertelde Arbouw. Dat betekent dat het zal gaan om een opvang van 72 uur met een mogelijke verlenging van 24 uur. De vluchtelingen komen tegen 18.00 uur aan in Breda.


Op dit moment bevinden de vluchtlingen zich nog in Ter Apel. De vluchtelingen worden ondergebracht in het Racketcentrum op de Terheijdenseweg. Het gaat voor de helft om mannen uit Eritrea en de andere helft gezinnen uit Syrië. Er wordt gezorgd voor bedden en voorzieningen voor de opvang. "Vanuit defensie, zodat die mensen goed opgevangen kunnen worden."   

Breda kreeg zondag het verzoek van het COA om de crisisopvang te regelen, vertelde Arbouw maandagmiddag. Daarop werd contact gezocht met Optisport, de uitbater van het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg. "Die hal wordt vrijgemaakt momenteel." Het centrum maakt deel uit van het noodplan van de gemeente Breda.  "Het is in feite hetzelfde als er een brand is, waardoor opvang geregeld moet worden. Daar is een plan voor, ons draaiboek gaat dan aan de gang."

Op de vraag of er mogelijk nog een crisisopvang komt in Breda antwoordde Arbouw het volgende: "Het is mogelijk, maar het COA zal niet twee keer achter elkaar bij dezelfde gemeente aankloppen. Ik denk dat er dan eerst gekeken wordt naar andere oplossingen."  Omdat het gaat om crisisopvang, is de gemeente Breda verantwoordelijk voor de organisatie van de opvang. Volgens Arbouw betekent dat voor de stad qua organisatie een behoorlijke belasting. "Maar dat doen we graag."

De kosten komen in principe voor rekening van het COA. "Dat is nog overleg met het COA. Normaal gesprkken betaalt het COA, maar onze eerste zorg was het regelen van de opvang, daar gaan we later over praten." Breda gaf anderhalve week geleden al te kennen voor zo'n 250 mensen kort durende crisisopvang te kunnen verschaffen.

Als de 72 uur, met eventuele verlenging, er op zitten, gaan de vluchtelingen terug naar aanmeldingscentrum Ter Apel of worden zij ondergebracht bij een andere crisisopvang, elders in Nederland.

Zie ook: Optisport vooral druk bezig met afbellenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief