Wethouder Paul de Beer bij Klimaattop in Parijs.
Wethouder Paul de Beer bij Klimaattop in Parijs. gemeente Breda

‘Breda voorbeeldstad in omgaan met gevolgen veranderend klimaat’

Politiek

PARIJS/BREDA - Op uitnodiging van het Rijk is de Bredase wethouder Paul de Beer in Parijs bij de Klimaattop. Samen met waterschapsbestuurder Huub Hieltjes van de Brabantse Delta leidt hij daar een workshop over hoe Breda omgaat met de gevolgen van de klimaatverandering.

‘Ruimtelijke adaptatie in de stad Breda’ heeft de workshop als titel. “Het gaat over hoe ruimte bieden aan het veranderde klimaat, zoals een grillerig weerstype, met langere periodes van droogte of juist extreme neerslag in korte tijd, maar ook zaken als hittestress”, vertelt De Beer vanuit Parijs. Hittestress? “De hogere temperaturen die in de stad ontstaan doordat grote oppervlakten geasfalteerd zijn.”

De Beer geeft enkele voorbeelden die hij ook tijdens zijn presentatie gaat aanhalen. “Het ruimte geven aan het meanderen van de Mark of de Aa of Weerijs, maar ook de wateropslag in de Vierde Bergboezem en de manier waarop de singels en het doortrekken van de haven bijdragen aan de waterretentie in de stad. Daarmee bieden we meer ruimte aan extreme vormen van neerslag.”

Is Breda zo uniek? Volgens de wethouder komen in Breda verschillende problemen samen. “We liggen in een dal waar verschillende rivieren en riviertjes samenkomen en waar het water snel naartoe stroomt. Het hoogteverschil tussen Breda en de zee, waar het water heen moet, is echter maar een meter. Dat zorgt al snel voor overlast bij veel neerslag.”

De stad moet daardoor sneller maatregelen nemen op de verschillende vlakken. “Denk ook aan groene daken, maar ook aan het afkoppelen van regenpijpen van de riolering, zodat de bodem meer water opneemt. Het kan ook de aanleg van een speeltuintje in een kuil zijn, dat op die manier bijvoorbeeld vijf dagen per jaar onder water staat als wateropvang, maar dat de andere 360 dagen droog is.” Kortom: “Wij hebben een hele complete benadering.”

Behalve het delen van kennis, hopen De Beer en Hieltjes ook met nieuwe inzichten terug te komen. “We gaan zelf ook een aantal workshops volgen. We hebben ook in Breda nog genoeg te doen, zo moet er nog een oplossing komen voor de waterretentie in Via Breda.”