Logo bredavandaag.nl
foto Wijnand Nijs
foto Wijnand Nijs

Wat gaat er gebeuren bij noodlijdend winkelcentrum Heksenwiel? 'Wordt vervolgd, in februari'

  Politiek

BREDA - Wordt vervolgd. Dat is de conclusie nadat in het actualiteitenuurtje van de raadsvergadering de noodkreet van winkeliers op winkelcentrum Heksenwiel werd besproken. In februari spreekt de gemeenteraad verder over het onderwerp.


De SP vroeg wethouder Adank om duidelijkheid over de plannen rondom winkelcentra Heksenwiel, Tuinzigt, de Donk en de Berg. Winkeliers op Heksenwiel klagen al langer over de hoge huurprijzen die aan eigenaar DELA vastgoed moeten worden betaald en over de leegstand op het winkelcentrum.

'1 miljoen euro voor noodlijdende winkelcentra' 
In juni sprak de gemeenteraad al eerder over de lastige situatie waar de winkelcentra in de Haagse Beemden en Tuinzigt verkeren. De komst van Stada Stores, internetwinkelen en de veranderende bevolkingssamenstelling heeft de winkelcentra geen goed gedaan.

Tijdens de vergadering in juni werd afgesproken dat Breda 1 miljoen euro zou investeren in de centra. Dat bedrag zou verdeeld worden over de vier centra, nadat die centra met plannen waren gekomen.

'Niemand wacht, gesprekken lopen nog' 
Volgens Adank ligt het onder andere daaraan dat er nog weinig veranderd is aan de situatie.  “We zijn nog in gesprek en niet alle plannen zijn af”, vertelde hij de gemeenteraad. Dat de winkelcentra, Heksenwiel-eigenaar DELA Vastgoed en de gemeente op elkaar zouden wachten met actie ondernemen bestrijdt hij.

“Ik heb niet het beeld dat iemand aan het wachten is. We zijn goed in gesprek met de vier winkelcentra en met DELA Vastgoed”, zegt Adank. “Als de plannen klaar zijn kom ik terug bij de raad en als die dan akkoord geeft kunnen we meteen actie ondernemen.”

Winkeliers en omwonenden maken zich zorgen
Bij winkeliers en omwonenden van Heksenwiel is de zorg inmiddels groot. Een Facebookpagina (‘Winkelcentrum Heksenwiel Noodkreet’) die door buurtbewoner Lars Hobma werd opgericht om gemeente, politiek en DELA Vastgoed wakker te schudden kreeg binnen enkele dagen meer dan 1300 steunbetuigingen.

Eerder deze week gaf Sven Felix van Pets Place op het Heksenwiel aan dat het water hem aan de lippen staat. Zijn zaak zit tussen twee leegstaande panden in en hij overweegt het centrum te verlaten. “Met deze noodkreet proberen we beweging te krijgen bij de vastgoedeigenaar en de gemeente. Hopelijk gaat er op korte termijn iets gebeuren.”

Adank: We zijn er mee bezig
Dat is dus niet het geval. Pas in februari komt er meer duidelijkheid over een investering. “Maar ik zie wel degelijk beweging”, zegt wethouder Adank. “Bij allevier de centra. En ook DELA geeft aan het gesprek aan te willen gaan. Als de plannen rond zijn zetten we daar iets tegenover.” FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief