Logo bredavandaag.nl
Het Leger de Peils
Het Leger de Peils

D66: 'Is er wel genoeg budget voor referendum over EU-associatieovereenkomst met Oekraïne?'

  Politiek

Heeft Breda voldoende budget om de toegankelijkheid van het aanstaande referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne te garanderen voor haar burgers? Dat wil D66 Breda weten van het stadsbestuur. Op 6 april 2016 wordt er gestemd over de associatieovereenkomst.


GeenPeil heeft actief actie gevoerd om te zorgen dat er in Nederland gestemd kan worden over de associatieovereenkomst. Zo’n overeenkomst is gericht op verregaande samenwerking tussen de EU en, in dit geval, Oekraïne. Waar D66 zich zorgen over maakt zijn berichten in de media over de kostendekking van het referendum.

Want daarvoor moeten steden de burgers kunnen informeren over hoe, waar, wanneer en waarover er gestemd kan worden. Een eerste schatting van de Vereniging Nederlandse Gemeente is dat een dergelijk referendum ongeveer 42,2 miljoen euro kost, terwijl het ministerie slechts de helft beschikbaar stelt.

Lange rijen of minder informatie?
Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Investeert de gemeente minder in informatievoorziening of kunnen er minder stemlokalen komen? Volgens D66 is het allereerst de verantwoordelijkheid van de gemeente om te zorgen voor de toegankelijkheid, ofwel het aantal stemlokalen. “Daarbij moet het niet uitmaken of een kiezer voor of tegen is, maar de kiezer moet wel een geinformeerde keuze kunnen maken.”

D66 wil daarom van het stadsbestuur horen of men nu denkt dat er voldoende geld beschikbaar is. Daarnaast wordt gevraagd om slimme oplossingen, zoals mobiele kantoren zodat senioren makkelijker kunnen gaan stemmen.

'Kijk eens naar creatieve oplossingen' 
Daarnaast willen de democraten dat het college kijkt naar nieuwe manieren om de mogelijkheid tot stemmen onder aandacht te brengen. “Denk daarbij aan een stemlokaal in een boot, dat door de Singels vaart. Of een stemlokaal in een ‘glazen huis’ op de Grote Markt, een nachtelijk stemlokaal of een stemlokaal in het nieuwe station van Breda.”

Om te zorgen dat het referendum voldoende onder de aandacht komt en privécampagne te voeren is GeenPeil ook nog steeds hard op zoek naar vrijwilligers die willen meehelpen met de informatieverspreiding. Die worden hier gezocht.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief