Afbeelding
Wijnand Nijs

Recesreflectie 2015 GroenLinks: 'Breda dreigde onbestuurbaar te worden'

Politiek

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Die laatste weken van het jaar zijn bij uitstek geschikt voor het opmaken van de balans en het overdenken van het voorbije jaar. Dat is dan ook wat BredaVandaag vraagt aan de fractievoorzitters van de Bredase politieke partijen. Hoe kijken zij naar het roerige jaar dat achter hen ligt? Vandaag: Jos Koniuszek (GroenLinks).

Hoogtepunten: “Het jaar 2015 kende wat mij betreft veel hoogtepunten:  het invoeren van de drie decentralisaties, de resultaten die geboekt zijn op het gebied van fossielvrije gemeente, groene daken, schulden de baas en samen met bewoners van de Heuvel er voor zorgen dat corporaties stoppen met gif spuiten.”

“Mijn absolute hoogtepunt is ongetwijfeld de climate miles van Urgenda. Een wandeltocht van Utrecht naar Parijs, waar de klimaatconferentie werd gehouden. Ik was er best trots op dat de etappe van Breda naar Essen ná de startetappe de meeste deelnemers had. In de 17 dagen dat ik heb meegelopen heb ik kennis gemaakt met veel organisaties en gesproken met tal  van inspirerende mensen. Ze hadden één ding gemeen, ze waren bezig met initiatieven  die de wereld duurzamer maken. Veel initiatieven die we ook in Breda kunnen uitvoeren, met als belangrijkste boodschap:” werken aan een duurzame samenleving loont!”

Dieptepunten: “Het was jammer dat we afscheid hebben moeten nemen van de vorige coalitie. Het was een zware beslissing, maar met de kleinst mogelijke meerderheid in de raad en moeilijke verhoudingen dreigde Breda onbestuurbaar te worden. Hoewel we er graag weer bij hadden gezeten was dit volgens ons de beste oplossing voor Breda.”
“Een echt dieptepunt vind ik de discussie rondom de opvang van vluchtelingen in Nederland. Hoewel de opvang in Breda goed  verlopen is merk je dat iedereen op eieren loopt als het gaat om nieuwe opvang. Wat ons betreft bestaat er geen twijfel over de verantwoordelijkheid die we hebben naar deze kwetsbare mensen toe.”

Wat kan beter? “Verder moeten we nog meer met de inwoners van de stad in gesprek, al was het maar om ze te informeren wat we allemaal doen voor de stad. We merken nog steeds dat veel inwoners van Breda geen idee hebben wat we allemaal op het stadhuis en het stadskantoor met elkaar bedenken en beslissen.”

Voornemens: “Volgend jaar ga ik me zeker inzetten om de klimaatdoelstelling die we in Breda hebben te versnellen. Alle gesprekken die ik op weg naar Parijs heb gevoerd hebben mij één ding geleerd: alle technieken die we nodig hebben om klimaatneutraal te worden zijn er al. Het is een kwestie van politieke wil en  de juiste keuzes maken. Dus op naar een circulaire economie, nul op de meter huizen, elektrisch vervoer en een overstap van fossiele brandstof naar hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, zon en aardwarmte. Veel Nederlandse steden willen al klimaatneutraal zijn vóór 2030, dan kunnen we in Breda toch niet achterblijven.”