Afbeelding

BOB: ‘Snelle verplaatsing weekmarkt nodig’

Politiek weekmarkt

BREDA - De weekmarkt moet snel verplaatst worden van de Grote Markt naar een andere locatie in de Bredase binnenstad. Dat gaat de raadsfractie van BOB tijdens de commissievergadering van maandag bepleiten.

Fractie BOB denkt dat ondernemers in de binnenstad van die verplaatsing profiteren, net als de marktkooplui zelf. “Vele horeca-uitbaters en ondernemers kunnen amper het hoofd boven water houden,” aldus Cees van der Horst, fractievoorzitter BOB. De fractie komt met een aantal voorstellen om de situatie in de binnenstad te verbeteren.

Volgens de fractie kunnen horecaondernemers op de Grote Markt niet optimaal profiteren van het naderende terrasseizoen. Door de weekmarkt op dinsdag en vrijdag, kunnen horecagelegenheden pas laat in de middag hun terras opbouwen. Hierdoor verliezen ondernemers omzet die ze volgens de fractievoorzitter eigenlijk niet kunnen missen. Volgens Van der Horst is de dinsdagmarkt het grootste probleem. “De markt wordt steeds minder bezocht en er staan nauwelijks kraampjes.”

Waar naar toe?
De fractievoorzitter denkt dat de dinsdagmarkt een toeristisch karakter moet krijgen. “Het is belangrijk dat iedereen er beter van wordt. Inclusief de marktkooplui.” Hij noemt het Kasteelplein, de Haven of de Willemstraat bij het station als eventueel nieuwe locaties. “Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de belangrijkste boodschap is dat doorgaan op deze manier geen optie is.”  

Parkeren 
In het kader van het aantrekkelijker maken van de binnenstad, pleit BOB ook voor het experimenteren met parkeren. Gratis parkeren op zondag of gratis parkeren voor auto’s met een Belgisch kenteken zou volgens de partij bijdragen aan het toerisme in de stad. De maatregelen zijn volgens BOB nodig vanwege het vertrek van de V&D en de Bijenkorf, waardoor de werkgelegenheid in de binnenstad nog meer onder druk is komen te staan.