Logo bredavandaag.nl
Patrick van Lunteren bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser
Patrick van Lunteren bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser

‘Percentage alleenstaande statushouders lijkt verzonnen’

  Politiek

BREDA - SP-wethouder Van Lunteren heeft het percentage van 95 procent alleenstaande statushouders verzonnen.


Dit beweren fracties Kritisch voor Breda, Trots/Opa en onafhankelijk raadslid Pauline Ruijs naar aanleiding van de antwoorden van wethouder Van Lunteren op eerdere vragen van Kritisch voor Breda. Die vragen gingen over de vestiging van twaalf alleenstaande statushouders aan de Eglantier in Prinsenbeek. 

Van Lunteren gaf in antwoord op die eerdere vragen aan dat 95 procent van alle statushouders alleenstaande mannen zijn. De partijen constateren dat de wethouder dat cijfer niet onderbouwt. “Dat geeft de indruk dat dat percentage verzonnen is”, schrijven de fracties.

Onzin zegt Van Lunteren in een reactie aan BredaVandaag. "Ik ben bij de buurtbewoners geweest en heb daar de lijsten laten zien van wat onze opgave is. Dat was heel duidelijk 95% man en bij de gezinnen gaat het om gezinshereniging. Dat beeld is nog steeds zo." De wethouder geeft aan dat hij bekijkt hoe inwoners betrokken kunnen worden bij het huisvesten van statushouders. Daarbij maakt hij wel een opmerking. "Huisvesting is nooit een democratisch proces geweest. Niemand heeft een keuze wie zijn buurman wordt."

Daarom roepen de drie partijen in nieuwe vragen op om dit getal alsnog te onderbouwen met absolute cijfers. Als hij dat percentage niet kan onderbouwen, heeft de wethouder volgens de drie partijen de raad en burgers van Breda ‘moedwillig’ fout geïnformeerd.

De gemeente verleende op 22 maart in strijd met het bestemmingsplan een vergunning voor kamerverhuur om twaalf alleenstaande, mannelijke statushouders aan de Eglantier toe te staan. Een locatie die volgens deze oppositiepartijen niet de juiste is. “Maar toch wil het college koste wat het kost haar onzalige beleid onzalige beleid doordrukken”, schrijven de partijen aan het college B&W.

Van Lunteren zegt dat er aandachtig naar creatieve oplossingen wordt gezocht voor huisvesting van statushouders. Het plaatsen van de statushouders in een gezinswijk is volgens Van Lunteren zo’n creatieve oplossing. De drie eenmans-fracties zijn daar niet van overtuigd. Zij beweren dat de wethouder zinnige alternatieven voor huisvesting van de hand wijst.

Zo boden ondernemers enige tijd terug aan om statushouders onderdak te bieden in een partyschip. Dat is volgens de fracties een serieuze en creatieve oplossing. “Het zijn boten met 150 hutten die elk een eigen badkamer en toilet hebben. Samen met twee grote recreatiezalen zijn de schepen in onze ogen uitermate geschikt voor de tijdelijke huisvesting van statushouders”, aldus de ondernemers.

De wethouder sloeg dit aanbod af. Volgens hem is de boot ‘te massaal’. De fracties willen ook weten wat hij precies bedoelt met ‘te massaal’.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief