Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

‘ZonneNAC’ onderdeel van 27.500 panelen op Bredase daken

Politiek

BREDA - Breda krijgt een eigen variant op groene stroom: geel-zwarte-stroom. Eind van dit jaar begint Breda namelijk met de aanleg van een ‘ZonneNAC’ van 2600 zonnepanelen op het dak van het Rat Verleghstadion. De energie-opwekkers komen op het hoofdgebouw en zijn onderdeel van een project dat 27.500 zonnepanelen op Bredase daken omvat.

Breda krijgt daarmee de komende jaren voor 6,5 hectare aan zonnepanelen op daken. Bij NAC gaat het om 4.160 m2. Het betreft daken van zowel gemeentelijke panden als van bedrijven. Later wordt de exacte verdeling bekend gemaakt.

Voor de aanleg maakt de stad gebruik van een zogenoemde SDE-subsidie. In totaal draagt het Rijk op die manier elf miljoen bij aan de verduurzaming van de Bredase energiehuishouding. Voor het project ‘ZonneNAC’ is dat maximaal vijf ton.

De geel-zwarte stroom levert 655.000 kWh op, dit is vergelijkbaar met de energieverbruik  aan circa 260 huishoudens, aldus de gemeente Breda. “De investering van de zonnepanelen is een onderdeel van het verduurzamen van het NAC stadion”, vertelt wethouder Paul de Beer (D66). “De analyse van de duurzaamheidsmaatregelen worden nu in kaart gebracht.”

Het is niet zo dat de gemeente als energiemaatschappij geld gaat verdienen aan de stroom van het ‘ZonneNAC’. “De gemeente investeert in duurzaamheid, die investering moet de gemeente terugverdienen. Het gaat dus niet om inkomsten, maar om een besparing op energiekosten”, licht de woordvoerder toe.

Er is nog een kleine slag om de arm. Breda gaat eerst de constructie van het dak toetsen. “Zodra daar positief advies uit komt, kunnen we starten met inkoop van de panelen. Houd toch al snel rekening dat je twee maanden verder bent voordat je kunt plaatsen.”

Het is nog niet duidelijk om de elektriciteit van het ‘ZonneNAC’ naar de gebruikers van het Rat Verleghstadion gaat of dat de stroom al dan niet ‘gericht’ het net op gaat. “Daarover is nog geen besluit gevallen, de gemeente moet nog gesprekken aangaan met partijen waar ze energie aan mogen en kunnen leveren.”