Paul Depla is maandag 16 maart geïnstalleerd als burgemeester van Breda.
Paul Depla is maandag 16 maart geïnstalleerd als burgemeester van Breda. Wijnand Nijs

Depla tevreden over besluit Kamer gereguleerde wietteelt: 'Mooie stap'

Politiek

BREDA/DEN HAAG - Burgemeester Paul Depla is tevreden over het besluit dat de Tweede Kamer deze dinsdag heeft genomen over het reguleren van Wietteelt. "Wat een mooie stap", becommentarieert hij op zijn Facebook. Een mooie dag dus dat Kamer dit besluit heeft genomen. "Nu nog stap van de Eerste Kamer. Ik heb er alle vertrouwen in."

Hij noemt het besluit 'belangrijk voor volksgezondheid omdat kwaliteit van wiet eindelijk kan worden gecontroleerd'. "Belangrijk in de strijd tegen criminelen die de markt van illegale plantages beheersen." Hij roemt de inzet van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp, die zich de afgelopen jaren inzette voor het reguleren van wietteelt. "Reguleren is dus niet oplossing voor alle problemen rond wiet en de georganiseerde criminaliteit. Maar het maakt een einde aan hypocriete beleid waarin koop en verkoop van wiet is toegestaan, maar productie is verboden", schrijft hij. "Want dat beleid kan alleen bestaan bij de gratie van een illegale markt die wordt gedomineerd door criminelen."

De export maakt repressie nog steeds nodig, stelt hij. "Het is dus niet reguleren of repressie. Het is reguleren en repressie."