Logo bredavandaag.nl
Campagnebezoek Geert Wilders aan Breda, woensdag 8 maart 2017.
Campagnebezoek Geert Wilders aan Breda, woensdag 8 maart 2017. (Amber Janssen)

Wilders in Breda: Drie dikke zoenen, een selfie, een praatje en veel politie (foto's en video)

  Politiek

BREDA - Geert Wilders is even na drie uur aangekomen in Breda voor zijn flyeractie. Hij weet zich verzekerd van de aandacht van de voltallige Nederlandse pers, inclusief vertegenwoordigers van Duitse en Amerikaanse media. Daarnaast zijn er enkele tientallen voor- en tegenstanders van de PVV-voorman bij het Van Coothplein.


Een vrachtwagen en dranghekken. De veiligheid van Nederlands bekendste flyeraar Geert Wilders krijgt geruime aandacht in Breda. De PVV-politicus start zijn publieksactie bij het Van Coothplein. Daarna is het de bedoeling dat hij via de Ginnekenstraat richting de Karnemeldstraat gaat, blijkt uit een e-mail aan de ondernemers in de binnenstad. Of de wandeling daadwerkelijk zover gaat, is maar de vraag. Ten eerste komt de regen met bakken naar beneden en ten tweede bestaat er een gerede kans dat Wilders ook druk is met de media.

Onder de voor- en tegenstanders van Wilders ook een paar vrouwen die 'Free Hugs' uitdelen. "We willen onze stem laten horen, nu hij dichtbij is", vertelt Celia. Andere mensen maken op een andere manier duidelijk dat ze niet van de PVV gediend zijn, zoals ook de boodschap van zijn voorstanders helder is. 'Hij gaf zijn vrijheid op om v oor de onze te strijden', staat er op een spandoek van aanhangers.

Kort voor drie uur kwam de politie in actie om de straat vrij te maken. Belangstellenden, zo'n honderd tot honderdvijftig, moesten plaats maken achter de hekken om ruimte te geven.

Volgens Alexander van Hattem, fractievoorzitter van de PVV in Noord-Brabant, de bedoeling om met de gewone Bredanaar te spreken. “Ik hoop dat er vanmiddag behoorlijk wat mensen op straat zijn. Wilders komt flyeren en ik ga er wel vanuit dat hij tijd heeft om mensen te spreken en met ze op de foto te gaan.” Dat lukt zowaar ook nog even. Wilders gaat tegen tien voor half vier in gesprek met wat aanhangers die zich langs de kant van de Ginnekenstraat hebben verzameld. Een vrouw, grijs haar, blauwe jas grijpt haar kans en geeft Wilders drie dikke zoenen. De camera's klikken en Wilders lacht. Tussen de verzamelde pers staat een man met een andere mening. 'PVV, weg ermee', zegt hij, waarschijnlijk vooral in de hoop dat de cameraploegen die hem omringen het geluid opvangen.

Verslaggevers Amber Janssen en Yvonne Keulaars spreken van een chaotische situatie, ook al omdat veel mensen met paraplu's een hoop ruimte innemen en het uitzicht belemmeren. De politie heeft haar handen vol om de belangstellenden, zowel pers als publiek, te geleiden. Bij het Van Coothplein staan weliswaar dranghekken, maar die staan op slechts aan een kant van de weg. Rond half vier vervolgt de PVV-aanvoerder zijn weg in de Ginnekenstraat. Dat gaat traag. Een half uur na zijn komst was hij pas ter hoogte van de KPN-winkel. Even na vier uur was het bliksembezoek van de PVV'er weer voorbij.

De reden dat Wilders voor Breda heeft gekozen als een van zijn spaarzame publieke optredens is simpel, aldus Van Hattem “Brabant is een belangrijke provincie en Breda is een mooie stad om te flyeren.”

Meer foto'sFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief