Logo bredavandaag.nl
Debat de Kiezer aan Zet van Chassé Theater en BN DeStem.
Debat de Kiezer aan Zet van Chassé Theater en BN DeStem. (Wijnand Nijs)

'Goed dat de kiezer aan het woord komt'

  Politiek

BREDA - Als het verkiezingsdebat van BN DeStem in het Chassé Theater is afgelopen, nemen de kiezers en politici plaats in de foyer. Woensdagavond zijn lokale vertegenwoordigers in gesprek gegaan met de West-Brabantse kiezer. 


Eén van deze kiezers is Thea Verhoeven. De Bredase is samen met haar achttienjarige dochter Julia naar het debat komen kijken. “Mijn dochter mag voor het eerst gaan stemmen. Dat is natuurlijk heel spannend.” Julia denkt al te weten op wie ze gaat stemmen. “Maar het is altijd goed om meerdere partijen te horen”, laat de tiener weten. 

De achttienjarige vindt het belangrijk dat mensen naar de stembus gaan. “In mijn klas merk ik dat veel mensen niet gaan stemmen. Dat vind ik wel jammer eigenlijk”, aldus Julia. Haar moeder vindt de zorg het belangrijkste onderwerp deze avond. “Het is een vrij complex probleem. Ik ben bezorgd voor mijn toekomst, maar ook zeker voor die van de kinderen. Het is verschrikkelijk als je na vijftig jaar getrouwd geweest te zijn, in andere verpleeghuizen terecht komt.”

Wie de zorg ook belangrijk vindt, is Carolien in ‘t Veen uit Roosendaal. Ze heeft aan het begin van de avond plaatsgenomen op het podium tegenover Attje Kuiken (PvdA), Wim van Overveld (50Plus) en Stijn Steenbakkers (CDA). Ze is nog een beetje zoekend, maar: “Ik ben voor een groot gedeelte afhankelijk van zorg, dus dit weegt wel mee.”

“Ik ben bezig met een actie in Roosendaal samen met medewerkers en cliënten van de thuiszorg. We zitten met een aanbestedingsprobleem. Dit is per wijk en niet per gemeente.” Hierdoor dreigt In ‘t Veen haar vaste hulp kwijt te raken. “Het landschap van de zorg verandert continu, dus je weet nooit waar je aan toe bent. Daarin zijn de verkiezingen belangrijk om te zien hoe ver ze het overhoop willen halen”, concludeert In ‘t Veen.

In de hoek van de foyer staan twee Bredase vrouwen. “Oh, was hier een debat?”, vraagt een van hen. De dames komen net van de film in het Chassé. Ze vragen enthousiast naar de standpunten van de lokale politici. “We zijn nog een klein beetje zwevend. Maar duurzaamheid en marktwerking vinden we belangrijke onderwerpen deze Tweede Kamerverkiezingen”, laten ze weten.

Lissette Krijnen staat samen met haar man bij te komen van de indrukken van het debat. “Voor mij is toch wel de zorg het belangrijkst besproken onderwerp”, geeft ze aan. “Ik weet al wel op welke partij ik ga stemmen. In het begin twijfelde ik tussen twee partijen. Maar het invullen van de Stemwijzer gaf voor mij uiteindelijk de doorslag.”

Een tafel verderop staat een groep na te praten over het debat onder het genot van een drankje. De vier zijn geen zwevende kiezers, maar toch zijn ze uit interesse naar het Chassé afgereisd. “Ik had van de week het Carré-debat gezien en dat vond ik heel interessant. Het is leuk om in het echt mee te maken”, laat Marja weten.

De Bredanaars geven nog een punt van kritiek over de opzet van het debat. “De bitterballen waren te laat”, grapt Harry. “Nou, wij vonden dat het gesprek wel wat vlotter geleid had mogen worden. Maar Klaas Dijkhoff vonden we wel de winnaar van de avond”, aldus Jack. Wies concludeert: “Het was goed dat de kiezer aan het woord kwam. Mensen moeten eigenlijk vaker gehoord worden.”


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief